Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Skiver du bør ha

ANTHONY BRAXTON

«Eight (+3) Tristono Compositions 1989 For Warne Marsh»
HAT ART CD 6052

Saksofonisten Anthony Braxton forbindes gjerne med frittgående innspillinger , gjerne med et komplisert mønster og med fokus på det kollektive. Siden 60-tallet har han gjort 100-talls med plater. Han studerte filosofi ved Roosevelt University, og har undervist ved en rekke institusjoner i USA, og opp gjennom årene har han vært en mentor og et idol for mange som har søkt seg til den fritt improviserte musikken.

Derfor var det med stor glede jeg oppdaget hans innspilling med låter skrevet av pianisten Lennie Tristano, og som er blitt en gedigen hyllest til saksofonkollega Warne Marsh.

Her får vi servert 12 låter, hvor av ni er komponert av Tristano. «How Deep Is The Ocean» er gjort av Irving Berlin, «Sax Of A Kind» av Warne Marsh og «Time On My Hands» av Vincent Youmans.

Med seg på platen har Braxton (som her spiller altsaksofon, sopraninosaksofon og fløyte) barytonsaksofonisten John Raskin, pianisten Dred Scott, bassisten Cecil McBee og trommeslageren Andrew Cyrille. Og vi får en heidundrande plate, hvor det går unna så tapeten flærrer av veggene.

Nå var aldri Tristanos låter de enkleste å gi seg i kast med, men denne gjengen mestrer de kompliserte komposisjonene mer den største selvfølgelighet.

Braxton og Raskin spiller låtene overraskende streit. Riktignok skjener Braxton ut til venstre og høyre der han mener det passer, men det låter faktisk overraskende fritt for frijazz.

Dred Scott er en mer enn habil pianist i denne sammenhengen, og kompet er soliditeten selv.

For den som har sans for Tristano og hva han leverte av gnistrende gode jazzkomposisjoner, og som vil ha litt annerledes trøkk i fremførelsene, er det bare å gå på jakt etter denne. For dette er en gullbarre av en plate!

Jan Granlie

Anthony Braxton (as, soprns, fl), John Raskin (bs), Dred Scott (p), Cecil McBee (b), Andrew Cyrille (dr)

Skriv et svar