Gunnar Jæger, kjent som Sildajazz-generalen, som også var historielærer og en humørsprederen fra Haugesund, har forlatt denne verden. Han sovnet stille inn på julaften, etter å ha vært innlagt på Vardafjell sykehjem de siste tre månedene.
Jæger var en av de som grunnla Sildajazz-festivalen i 1987. Han var en sentral skikkelse i Haugesunds kulturliv og politikk, og var med i Arbeiderpartiet og styret for Filmfestivalen i Haugesund. Han var også en dedikert lærer på Vardafjell videregående skole, der han jobbet til han gikk av med pensjon.
Jæger var en av de som kjempet iherdig for den «eldre» jazzens vilkår i det norske festivallivet. Han gjorde også folkefesten i festivalen til en viktig begivenhet, og presenterte tradjazz, swingjazz og andre eldre typer «eldre» jazz til festivalens viktigste programelementer. Sammen med Oslo jazzfestival, var Sildajazz i Jægers regjeringstid, de to viktigste festivalene i Norge for den «eldre» jazzen. Det var alltid hyggelig å treffe Gunnar i gatene i Haugesund, på «Bodils kro», og på de mange små, og til tider, kaotiske, jazzklubbene rundt om i sentrum, under festivalen.
Til Stavanger Aftenblad sa han i 2004, da han gikk av som leder av festivalen: — Det kanskje aller viktigste i mitt arbeid med Sildajazzen har vært å lokke folk ut på byen slik at de kan oppleve musikken og utelivet sammen. Dermed har vi alle litt mer overskudd til de mørkere hverdagene, sier Jæger.
Han legger til at det har også vært gledelig å oppleve at skillet mellom generasjoner brytes ned under Sildajazzen. – Da møtes alle på byen, sier Jæger.
Han forsto aldri hvorfor festivaler som Kongsberg jazzfestival og Moldejazz skulle få så mye mer offentlig støtte enn Sildajazz. — Jeg kan ikke se hva som er så mye bedre med jazzfestivalene i Kongsberg og Molde enn vår egen. Vi kan presentere et musikalsk og kunstnerisk program som går langt utenpå dem begge. Likevel blir vi tilgodesett med 300.000 kroner, mens de andre får millionbeløp, sa han i det same intervjuet i Stavanger Aftenblad i 2004.
Jæger ble hedret med flere utmerkelser, blant annet Kongens fortjenstmedalje i gull i 2008, og vil bli dypt savnet både i hjembyyen Haugesund og i resten av det norske jazzmiljøet. For han var alltid en ytterst hyggelig og omgjengelig person, som alltid hadde smilet og latteren på lur.
Tekst: Jan Granlie
Foto: Skjærmdump fra Radio Haugesund