Vijay Iyer blir «Artist In Residence», Pat Metheny gjør tre konserter med norske musikere og Herbie Hancock kommer med nytt prosjekt til Moldejazz 2017, 17.-22. juli!
Den innovative pianisten Vijay Iyer (bildet) blir årets «Artist In Residence» og vil gjøre fem konserter, blant annet et spennende samarbeid med den norske Cikada-kvartetten. Pat Metheny gjør tre konserter med norske samarbeidspartnere, triokonsert med Arild Andersen og Gard Nilssen, klubbnatt med Jaga Jazzist og en storslått konsert i Bjørnsonhuset med Trondheim Jazzorkester. I tillegg presenterer Moldejazz det nye spennende prosjektet Ladies! med vokalist Cécile McLorin Salvant i front og sist, men ikke minst så kommer jazzambassadør og pianolegende Herbie Hancock med nytt prosjekt.
Vijay Iyer & Mike Ladd
Holding it Down: Veterans’ Dreams Project
Selv om Vijay Iyer primært er kjent for sin særegne stil innen moderne jazz, har han ofte jobbet med andre uttrykk, som i sin tur har satt spor i den mer jazzrelaterte musikken. Iyer har blant annet hatt et lengre samarbeid med produsenten, DJ-en, rapperen og poeten Mike Ladd. Det har resultert i tre album med et overhengende samfunnsengasjert og politisk ladet tema. Det siste, Holding It Down: Veterans’ Dreams Project, tar for seg krigsveteraner og mer spesifikt fargende veteraner og deres opplevelser, tanker og drømmer i fra krigene de har vært med å kjempe i Irak og Afghanistan. Tekstene på utgivelsen skrevet av ekte krigsveteraner, og noen av disse tekstene fremført egenhendig og overbevisende av to av disse veteranene, tidligere marinesoldat og nå poet Maurice Decaul og tidligere soldat i den amerikanske luftstyrken, Lynn Hill. Resultatet er gripende, tankevekkende og skremmende, men også håpefullt. Musikken fremføres av Iyer sammen med sjangeroverskridende jazzmusikere og vi kan oppleve jazzens fleksibilitet og spontanitet i et særegent møte med hiphop-inspirerte rytmer og elektroniske innspill, som i tur blir en fascinerende plattform for vokal-fremføringene. Det blir en annerledes og spennende åpningskonsert på Moldejazz i 2017.
Vijay Iyer & Craig Taborn
Duoformatet er noe jazzlyttere møter på i mange slags former, men heller sjeldent hører man et improvisatorisk møte mellom to pianister. I dette tilfellet to pianister som begge gjennom sin interesse for improvisasjon og komposisjon med bred palett, er to enestående representanter for det jazzpiano er i nåtiden. Craig Taborn ble født i 1970 i Minneapolis, og har siden begynnelsen av 1990-tallet vært en sentral del av New Yorks jazzscene med både orgel, synther og piano som instrument. Siden 2011 har han på lik linje med Vijay Iyer spilt inn plater for ECM, blant annet som solopianist og med sin egen trio.
Vijay Iyer & Wadada Leo Smith
Da Vijay Iyer og den eksepsjonelle trompetisten og komponisten Wadada Leo Smith – som gjestet Moldejazz med sin første konsert i Norge noensinne i fjor sommer – gikk sammen for å spille inn A Cosmic Rhythm With Each Stroke for ECM, var det slett ikke første gangen de hadde jobbet sammen. Iyer har kalt den 30 år eldre Leo Smith for sin «helt, venn og læremester», og han spilte også en periode i Leo Smiths Golden Quartet før hans egen karriere skjøt fart. Man opplever da også fort at disse to har en spesiell gjensidig forståelse for hverandre når de spiller sammen. Musikken er impresjonistisk og meditativ, men også fascinerende og fengslende. Utgivelsen ble svært godt mottatt da den kom på vårparten i fjor og kom blant annet på topp 10 i NPRs 2016 Jazz Critics Poll, og det har gått gjetord om konsertene de har holdt sammen etterpå, senest en Europa-turne i januar 2017.
Vijay Iyer Sextet
Vijay Iyers hovedplattform har en god stund vært trioformatet med piano, bass og trommer, som med sin nåværende besetning, men Iyer har ved flere anledninger ekspandert dette formatet når han sitter på musikalske ideer som krever det, og i livesammenheng har han ofte benyttet seg av en glitrende sekstett som utover trioen har med trompetisten Graham Haynes, den Jamaica-fødte tenorsaksofonisten Mark Shim og ikke minst Steve Lehman på altsaksofon. Når sekstetten nå skal opptre i Molde blir det med batteristfenomenet Tyshawn Sorey i stedet for Gilmore på trommer. Dermed får sekstetten enda en nyanse, siden Iyer sammen med Sorey og Lehman lenge har spilt sammen som den fremragende trioen Fieldwork. Det ligger således til rette for at det kan dukke opp mange muligheter for samspill, krysninger og finurlige og overraskende innspill innad i så vel som samlet i denne sekstetten, og det blir en unik mulighet til å høre Iyer i et mer ekspansivt format enn de han har turnert med i Europa de seneste årene.
Vijay Iyer & The Cikada String Quartet
I 2014 kom Vijay Iyers første utgivelse i eget navn på ECM under tittelen Mutations – for strykekvartett, piano og elektronikk. Prosjektet er klart drevet av hans matematiske fasinasjon for mønster, den friheten som ligger i pianoimprovisasjon, og også hans fortid som kammerfiolinist. Mutations engasjerer både klassisk orienterte og jazzelskere, og når Cikada-kvartetten utfører strykeoppgaven, er vi garantert en presisjon og nerve som i seg selv er verdt stunden. På Moldejazz fremføres «Mutations I-X» fra Mutations – albumet samt stykket «Time, Place, Action» som Vijay Iyer tidligere har fremført sammen med Brentano String Quartet. Konserten lørdag 22. juli i Teatret Vårt vil bli en spennende avslutning på Iyers residency.
Metheny / Andersen / Nilssen
Konserten Pat Metheny gjorde med vår norske stjernebassist Arild Andersen og Paal Nilssen-Love på Moldejazz i 2001 var en for historiebøkene. Da Arild ble spurt om å gjøre en ny konsert med Metheny under årets festival foreslo han umiddelbart trommeslager Gard Nilssen som Andersen har spilt mye sammen det siste året, både i trio og sekstett. Dette blir en trio det vil slå gnister av!
Pat Metheny & Jaga Jazzist
Jaga Jazzist er det musikalske kollektivet fra Vestfold som ble et internasjonalt stjerneband. De har jobbet målrettet og hardt i mer enn tjue år og har bygget opp en stor fanskare i Norge og ute i den store verden med sin unike musikk. Bandets kreative og sømløse blanding av akustisk og elektronisk oppleves fortsatt like ny og spennende nå som da bandet fikk sitt gjennombrudd i 2001. Pat Metheny og Jaga Jazzistene deler utvilsomt sansen for å søke seg videre og for å smelte sammen elementer fra ulike sjangere og lydbilder for å lage sitt helt eget uttrykk. Begge har greid å skape sitt eget musikalske univers, et univers som er både medrivende, utfordrende og som tar publikum med på reisen. Vi gleder oss stort til å høre hva de kan få til sammen.
Pat Metheny og Trondheim Jazzorkester
Trondheim Jazzorkester er superbandet med den skiftende besetningen som stadig gir oss spennende plater og medrivende konserter til superlativspekkede anmeldelser. Orkesteret spilte med Metheny i 2001 da han var Artist In Residence og i 2003 ble samarbeidet fulgt opp med en Norgesturne. I år ville Metheny veldig gjerne ta opp tråden, og helt nye arrangementer skrevet av Erik Hegdal og Ole Morten Vågan vil bli urfremført under konserten i Bjørnsonhuset. Dette blir garantert et høydepunkt!
Ladies!
Ladies! er et meget spennende prosjekt med sju ledende musikere frontet av den karismatiske vokalisten Cécile McLorin Salvant som vant Grammy for beste jazzalbum i 2015 og for beste vokaljazzalbum i 2016.
De øvrige er Anat Cohen (klarinett), Melissa Aldana (sax), Ingrid Jensen (trompet), Noriko Ueda (bass), Allison Miller (trommer) og Renee Rosnes (piano og produsent). Bandet presenterer et eklektisk repertoar preget av nøye utvalgte standardlåter.
Herbie Hancock
19. juli kommer jazzambassadøren og pianolegenden Herbie Hancock tilbake til Moldejazz og Bjørnsonhuset, og det med et flunkende nytt prosjekt! Hancock har de siste årene rettet seg mer mot en yngre og moderne generasjon av musikere, samarbeidspartnere og produsenter, og dette viser seg også i besetningen. Han har med saksofonist og keyboardist Terrace Martin som også er en velkjent produsent. På trommer har han Vinnie Colaiuta, kjent fra utallige samarbeid med verdens musikkpionerer som Frank Zappa, Joni Mitchell osv osv. På bass har han med James Genus og på gitar har han med vest-afrikanske Lionel Loueke. Sistnevnte åpner også for et bredere musikalsk uttrykk, noe også Hancock snakker om i forbindelse med sin kommende utgivelse, der Loueke bidrar. Dette er et nytt prosjekt fra en åpenbart engasjert Hancock, og selv om vi ikke vet detaljene rundt den nye musikken er det ingen tvil om at Hancock og denne stjernebesetningen vil stå for en stor konsertbegivenhet.
For mer informasjon om artistene; se http://www.moldejazz.no
Følgende artister er tidligere bekreftet til Moldejazz 2017:
Terje Rypdal – Conspiracy, Monks Casino, Enrico Rava – Tomasz Stanko 5tet, Sigvart Dagsland med Tord Gustavsen, Aurora, Sondre Justad, Moon Hooch og Harald Lassen New Quartet.
Billetter kan kjøpes digitalt gjennom Moldejazz sine nettsider.