Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Strømmemedier og metadata – en drøfting

Det har de siste dagene oppstått en debatt på sosiale medier med kritikk av plattformer som Spotify og Tidal for at de som medvirker på platene, særlig musikere, ikke er oppgitt.

Debatten startet som følge av Arild Rønsens debattartikkel i nettidskriftet Puls. Omtrent samtidig publiserte Dagfinn Nordbø en kronikk i VG med mer eller mindre samme kritikk.

«For dette er historien om musikerne som forsvant: Når du går inn på strømmetjenester og skal sjekke hvem som står bak musikken, står det Credits i TIDAL eller Skapere i Spotify. Der står det ofte mindre enn ingenting. … Det står f.eks. artistens navn og hvem som er produsent. Men hvis f.eks. en fantastisk bassist er med på en plateinnspilling med en stor stjerne, så bidrar han med en stor innsats for at det musikalske resultatet blir topp. Han gjør helheten bedre, med sitt unike kunstneriske talent. Men han forsvinner likevel», skriver Dagfinn Nordbø.

Hvorfor er det slik? Og hvem har skylda for denne tilstanden? Hva er mulighetene for å forbedre situasjonen. Og hvem må ta ansvaret for dette?

Det er lett å skyte på strømmetjenestene, om de nå heter Spotify, Tidal, Qobuz, eller AppleMusic, mellommannen (pianisten?) eller noe helt annet. Det er kommet en lang rekke og ulike påstander om hvem som sitter med ansvaret.

Resten av artikkelen kan du lese i vår debattspalte.