JazzDanmarks traditionsrige jazzstævne Summer Session, hvor professionelle musikere modtager undervisning fra internationale topnavne, har fået en kinesisk søsterudgave, som nu er skudt i gang.
Summer Session har de seneste 40 år bygget bro mellem generationer og landegrænser. Internationale topnavne bliver inviteret til Danmark og arbejder over en uge sammen med danske professionelle musikere. Formålet er at skabe nye internationale netværk, inspirere på tværs af kulturelle og musikalske ophav og fortsat sikre dansk jazz’ position på verdens scener. Ringene i vandet er nået til Østasien og har nu affødt et søsterprojekt i Beijing.
Resultat af mangeårig kulturudveksling mellem Kina og Danmark
Summer Session Beijing ligger i naturlig forlængelse af en mangeårig kulturudveksling mellem Kina og Danmark. Landet har været et stort fokusområde for JazzDanmark, og det er derfor oplagt at Summer Session, som er et af organisationens ældste projekter, ser dagens lys i Kinas hovedstad. Projektet er faciliteret af JazzDanmark i samarbejde med Martin Røen fra projektet Danish Music in China og er initieret af den internationalt anerkendte DJ og jazzredaktør på Radio Beijing, Zhang Youdai, i samarbejde med organisationerne Beijing Muyun Art & Culture Foundation og Nova Land. Zhang Youdai har selv tidligere besøgt Summer Sessions på Vallekilde Højskole og senest i år på Krogerup Højskole for at hente inspiration.
Danske undervisere i verdensklasse
Som Summer Session har tradition for, så består fakultetet af musikere i international klasse. I Beijing får de knap 25 tilmeldte musikere kyndig vejledning og sparring af et dansk fakultet bestående af trompetist Kasper Tranberg, bassist Anders “AC” Christensen og trommeslageren Mikkel Hess (bildet). De to sidstnævnte udgør en del af stævneledelsen på det danske Summer Session og har altså taget den særlige danske stævneånd med sig. De tre musikere har tilrettelagt et forløb med udgangspunkt i Summer Sessions kerneværdier – netværksdannelse, nye musikalske møder og kulturel udveksling, og stævnet startede i går.
Højskoletradition i kontrast til det kinesiske uddannelsessystem
Danmark og Kina har en lang tradition for gode kulturelle forbindelser. Særligt den danske højskoletradition uden eksamener og med fokus på det frivillige engagement og fællesskab nyder stor interesse fra det kinesiske folk. Denne åbne læringsplatform står i kontrast til det typiske kinesiske professionaliserede uddannelsessystem og danner særligt gode vilkår for arbejdet med improvisationsmusik. Det er JazzDanmarks forventning, at forløbet vil blive gentaget de kommende år.
Danish Music in China
Siden 2007 har JazzDanmark haft Kina og det øvrige Asien som indsatsområde for dansk eksport af jazz, og med projektet Danish Music in China med Martin Røen bag roret, har JazzDanmark i samarbejde med blandt andre Rosa igangsat et omfattende samarbejde om musikudveksling de to nationer imellem.
Resultaterne af JazzDanmarks mangeårige indsats taler sit tydelige sprog. Markedet for dansk jazz i Kina er stødt voksende, og der er flere og flere danske musikere, som turnerer i Kina og resten af regionen.
Næste udgave af Summer Session i Danmark finder sted i uge 32 på Krogerup Højskole.
(jazzdanmark.dk)