Er det mulig å arrangere en festival for utforskende musikk i Hardanger og i baronibygda Rosendal, uten at festivalen kun består av klassisk musikk? Kanskje var det ikke mulig for noen år siden. Men etter at bassisten Christian Meaas Svendsen hadde forelsket seg i den vakre bygda langt ute i Hardanger, og flyttet dit, ble det en realitet i fjor. Og i mai i år gjentar han det vågale prosjektet med mer fri musikk, eksperimentering og musikk med elementer av jazz, impro, frijazz og folkemusikk noen dager i den vakre bygda. Og her følger pressemeldingen fra festivalen. Og har du ikke tidligere vært i Rosendal og du er interessert i den utforskende musikken, så er Rosendal stedet å være i dagene 9. til 12. mai.
Velkommen til Vestafor 2024 – en festival for utforskende musikk i Rosendal!
Festivalens andre utgave presenterer 1 barneworkshop og 8 konserter fordelt på 4 ulike arenaer. I løpet av 4 dager inntar 30 unike artister med opprinnelse fra Norge, Sverige, Brasil, Sør-Afrika, Slovakia og Frankrike. De har masse å fortelle.
Ta deg turen. Lytt. Kan hende blir det vakkert.
Mer info og programblad: www.frikulturkvinnherad.no
////
PROGRAM
Torsdag 9. mai, Rosendal samfunnshus
Sounding Sculpture, workshop for barn fra 16:00-19:00
Fredag 10. mai, Rosendal samfunnshus
Sounding Sculpture, workshop fra 10:00-14:00, konsert fra 18:00
Basar og åresal fra ca. 18:30
Sten Sandell & Johannes Nästesjö, fra ca. 19:30
PNL Circus, fra ca. 20:30
Lørdag 11. mai, Skjethaug og Nerhuslåven
Michaela Antalová og Adrian Myhr, Skjethaug klokken 12:00 (gratis)
Juliana Venter vs. Mauricio Weimar, Nerhuslåven 20:00
Loddtrekning!
Isach Skeidsvoll: “Dance to Summon”, Nerhuslåven 21:00
Søndag 12. mai, Kvinnherad kyrkje
Shan, 12:00
Helga Myhr “Andsyning”, 13:00
////
BILLETTER OG PRISER
Festivalen opererer med 3 billettyper: generøs, ordinær og redusert. Billettsystemet er tillitsbasert, og vi tror og håper at alle betaler etter evne. De generøse billettene er med på å sponse de reduserte billettene.
Sounding Sculpture og konserten på Skjethaug er gratis.
Generøs / Ordinær / Redusert:
Festivalpass: 1100 / 900 / 700
Dagspass fre/lør: 500 / 400 / 300
Dagspass søn: 400 / 300 / 200
Barnebilletter: Alle barn under 16 kommer inn for halv pris av ordinær pris.
Vestafor arrangeres av foreningen Fri kultur Kvinnherad. Som medlem av foreningen kan man med god samvittighet gå fra generøs til ordinær, eller fra ordinær til redusert billett.
Billetter kjøpes på Tikkio, Vipps eller i døra.
Vippsnummer: 803 163
////
ARTISTER
Sounding Sculpture:
Age before beauty, så la oss starte festivalen med barn og ungdom! Sounding Sculpture er en to dagers workshop for de mellom 5-18 år. I løpet av workshopen skal deltakerne bygge en skulptur av ymse, blant annet materialer med elektromagnetiske egenskaper. Denne skulpturen — et kunstverk i seg selv — kan spilles på med fysiske objekter, men også med signaler fra f.eks mobiltelefoner. Workshopen avsluttes med en konsert fredag kveld, og ikke bare en hvilken som helst konsert, men selve åpningskonserten. Så blir’e mat og kake og basar og mer musikk! Workshopen og konserten ledes av Gusten Aldenklint og Gabriel Edvinsson.
PNL Circus:
«.. og blir det ekstra bra, så får vi kanskje høre ham ein gong til», skrev vi i omtalen av Paal Nilssen-Love i fjorårets programblad, da denne smått famøse trommeslageren spilte på 7 gigantiske gonger. Ekstra bra ble det, og derfor har vi invitert ham tilbake. Denne gangen spiller han ikke alene, og 7 gonger er byttet ut med akkordeon, stemme, saksofon, trompet og bass, mens sjefen sjøl trakterer trommesettet. Uten flytevest, svømmer de seks musikerne rundt på åpent hav. Det er meldt storm. Alt de har å klamre seg til er noen enkle musikalske skisser, men de er heller ikke redd for å gi slipp, legge ut på svøm, eller dykke ned i dypet! Mon tro hva som finnes der nede? Vi lover både brød og Cirkus, bare ikke på samme tid. Eller kanskje…
Juliana Venter – vokal
Thomas Johansson – trompet
Signe Emmeluth – altsaxofon
Kalle Moberg – akkordeon
Christian Meaas Svendsen – bass
Paal Nilssen-Love – trommer
Sten Sandell & Johannes Nästesjö:
Söta bror! Festivalsjefen lover å stille i sin «Sverige»-T-skjorte, og Sten og Johannes lover å spille rystende musikk som eksisterer et sted utenfor tiden, utenfor rommet. Musikk blir ofte kalt et universielt språk, men det er en sannhet med modifikasjoner. Kan du f.eks se for deg Odd Nordstoga steppe inn for Shagrath i Dimmu Borgir? Dersom musikk er et universielt språk, finnes i det i hvert fall en myriade av dialekter med dertilhørende koder og ferdigheter. Sten og Johannes befinner seg i den samtidsmusikalske europeiske improvisasjontradisjonen. Hvis vi kan si noe generelt om den, er det at musikken opererer innenfor et vestlig tonespråk, og at musikalsk dialog skapes i et stadig skiftende rytmisk, dynamisk, tonalt og sonisk landskap
Sten Sandell – piano, stemme
Johannes Nästesjö – bass
Michaela Antalová / Adrian Myhr:
Med kontrabass, seljefløyte, feltopptak, harmoinum og fujara, lager Adrian Myhr og Mic… «vent litt nå», sier du? Fuja-hva-for-noe?
Fujara er en høyreist og (utseendemessig) vakker fløyte med opphav i Slovakia. Lyden er dyp (det er en bassfløyte) og kan beskrives som melankolsk. Sånn, da fortsetter vi med presseteksten!
…haela Antalova en musikk som hører hjemme i en folkemusikk uten et fiksert hjemland som blør inn og forviller seg i en samtidsmusikalsk labyrint ikledd feltopptak av gresshopper og slaviske mannskor. Der inne koser den seg, og bryr seg ikke så mye om den finner veien ut.
Dette er musikk med opphav i skogen, men også i det dypt menneskelige — både det som er vanskelig, og det som er vakkert.
Michaela Antalova – fujara, seljefløyte
Adrian Myhr – kontrabass, harmonium
Juliana Venter vs. Mauricio Weimar:
Gjenbruk og kortreist. To gode verdier! Juliana får vi høre med Circus på fredda’n, og ettersom hun allerede er her, så tenkte vi at vi likeså godt kunne plassere henne i en annen setting. Dette er hennes første møte med Rosendal sin egen Mauricio Weimar. Og til tross for at Juliana opprinnelig er fra Sør-Afrika og Mauricio er fra Brasil, så blir’e jo ikke mer kortreist enn det her! Vi har gitt dem frie tøyler til å gjøre hva de vil, men tror og håper at kombinasjonen prisvinnende metal-trommis og klassisk-utdannet-men-både-kan-og-gjør-alt-mulig-vokalist kommer til å slå hardt an, bokstavelig talt!
Juliana Venter – stemme
Mauricio Weimar – trommer
Isach Skeidsvoll: «Dance to Summon»
Gi oss liv. Gi oss røre. Gi oss det nå. Gi det i bøtter. Gi det i spann. Gi oss ekstase. Gi oss det nå!
Isach Skeidsvoll er pianisten som falt ned fra Molde til Bergen. De siste 10 årene har han beriket byen med både spill og spillopper, og sammen med makker Aksel Øvreås Røed (som også er del av bandet) rett og slett sørget for at Bergen er blitt en mye fetere by, i hvert fall for dem som vet å lete og lytte. En god grunn til å invitere ham til Vestafor, ja, men det alene hadde vært et hån. Et hån fordi Isach Skeidsvoll: «Dance to Summon», er et overflødighetshorn av vitalitet, livsglede og spirituell brodd som bringer musikken og dens tilhørere opp i en større enhet.
Isach Skeidsvoll – piano, perkusjon, stemme, komposisjon
Espen «Bobby» Songstad – tenor-saksofon, perkusjon
Lauritz Skeidsvoll – sopransaxofon, perkusjon
Peder Skeidsvoll – lommetrompet, perkusjon
Aksel Øvreås Røed – baritonesaxofon, perkusjon stemme
Anders Hjemmen – bass, perkusjon
Martin H. Mellem – trommer, perkusjon, fløyte
Shan:
Den franske trioen Shan sin musikk omtales som intet mindre enn «en poetisk reise». Stillhet, resonans, ikke-tempererte akkorder og lange, varme klanger er elementer som definerer musikken. Hva passer vel bedre som søndagskonsert i Kvinnherad kyrkje enn «en meditasjon over fjellet og forholdet mellom menneske og naturens krefter»? Ja, spør du oss, så spør vi deg!
Pascal Charrier – gitar
Julien Pontvainne — saxofon, klarinett
Ariel Tessier — trommer
Helga Myhr «Andsyning»
Helga Myhr sitt verk «Andsyning» var en bestilling til Osafestivalen i 2020. Ofte er det slik at bestillngsverk kun blir oppført én gang, noe som er ganske synd med tanke på hvor mye tid som er brukt til både komponering og innstudering. Som vi har vært inne på tidligere i dette programbladet. Gjenbruk er bra – og spesielt når det er så bra som dette! Helga skriver selv om verket:
«Slåttespelet inneheld uendelege moglegheiter. Musikken ber preg av mange «lag» beståande av til dømes strøk, melodi, rytme, ornament og tonalitet, som ein kan variere over og som stadig nye generasjonar har foredla. Det er desse laga eg har plukka frå når den nye musikken skulle skapast, og det er slåttespelet frå Hallingdal eg her har tatt utgangspunkt i. Ordet Andsyning er samansett av «and», som betyr i mot eller motsatt, og «syning» som kan bety horisont, å vise fram eller forekomst av noko som viser seg. Altså å sjå eller vise noko frå motsatt horisont.»
Malin Alander – vokal
Michaela Antalová – trommer, seljefløyte
Rasmus Kjorstad – fele, oktavfele, langeleik, munnharpe
Adrian Fiskum Myhr – kontrabass
Helga Myhr – komposisjoner, hardangerfele