Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Våre beste video-klipp

Bill Evans Trio in Oslo 1966!!

Det er første gangen piano-fenomenet Bill Evans kommer til Norge! Året er 1966 – og vi har nylig opplevd et fantastisk ski-VM i Holmenkollen. Men mens vi andre ventet på Gjermund … Les videre

Det er første gangen piano-fenomenet Bill Evans kommer til Norge!

Året er 1966 – og vi har nylig opplevd et fantastisk ski-VM i Holmenkollen. Men mens vi andre ventet på Gjermund Eggen på 5-mila ute ved Appelsinhøgdene, hadde Karin Krog allerede året før tatt initiativ til å etablere Norsk Jazzforum. Denne organisasjonen – inspirert av den såkalte oktober-revolusjonen i New York i 1964 – ville revolusjonere norsk og nordisk jazz de neste fem-seks årene.

En av de tingene som ble banebrytende for denne revolusjonen var en serie konserter ved museet i Oslo dedisert til Edvard Munchs billedkunst. På samme måte som Edvard Munchs kunst på 1960-tallet fortsatt var et uttrykk for avantgarden, ble Munchmuseet også et sted  for Norsk Jazzforums konserter med moderne, avantgardistisk jazz.

Den 28. oktober 1966 inviteres det til konsert i Munchmuseet. I publikum denne kvelden ser vi bl.a. Karin Krog, Jon Christensen, Johs Bergh og Einar «Pastor’n» Iversen. For denne kvelden dreier det seg om en konsert med Bill Evans Trio. Bill Evans har i løpet av de siste årene skapt et helt nytt språk for pianojazz. Med sin fusjon av den nye modale jazzen og en moderne kunstmusikalsk pianoforståelse har han de siste fem årene skapt et helt nytt språk for hva moderne jazzpiano dreier seg om.

Bare tenk hvor banebrytende dette var. Det er denne dagen bare syv år siden innspillingen av Miles Davis’ mesterverk «Kind of Blue» og sjokket over den nye modale jazzen. For bare fem år siden ble Bill Evans’ mesterverk av noen live-opptak fra Village Vanguard 1961 skapt.

Så skjer det! Bill Evans kommer til Oslo. Med Eddie Gomez på bass – og Alex Riel på trommer. På denne tiden hadde – som vi vet – ikke Bill Evans en fast trio, men i løpet av 1966 etablerte Eddie Gomez seg som Evans’ faste bassist for de neste årene. Det skulle gå helt til 1968 før Evans fikk en fast trio igjen – som den han hadde i 1961 med legendariske Scott LaFaro og Paul Motian. Den nye trioen i 1968 med Eddie Gomez på bass og Marty Morell på trommer satte også sin merker i Bill Evans-litteraturen.

Men nå skal vi altså tilbake til 1966. Den gangen Bill Evans var uten fast trio. Til konserten i Munchmuseet i Oslo 28. oktober 1966. Hit kom Bill Evans med sin da nye bassist Eddie Gomez – og for denne anledningen med Alex Riel på trommer. Denne trioen hadde allerede spilt sammen i Tivolis Koncertsal i København dagene før jobben i Oslo. Denne dagen var det dette som var Bill Evans Trio i Oslo.

Tekst: Johan Hauknes

Her er Bill Evans trio med Eddie Gomez på bass og Alex Riel på trommer. Stedet er Munchmuseet på Tøyen i Oslo, datoen er 28. oktober 1966. Regien er – nærmest selvfølgelig – av Johnny Bergh.

1. Very Early (8:18)
2. Stella by starlight (4:21)
3. If you could see me now (4:40)
4. Autumn Leaves (4:27)
5. Time remembered (3:47)
6. Nardis (5:09)
7. Five (2:50)

Enjoy!