Våre beste video-klipp

Monk danser i Aulaen

Alle snakker om Mingus i 1964. Men det hadde vært bra å ha vært flue på veggen i Universitetets Aula i Oslo i 1966 også.

Thelonious Monks kvartett kom til Oslo 15. april, og Charles Lloyd kom til Oslo for andre gangen i 1966 med sin kvartett (med Keith Jarrett, Cecil McBee og Jack DeJohnette) i oktober. Første gangen spilte Lloyd på Club 7, i Edderkoppen Teater, men i oktober var Aulaen åpen.

Men for femti år siden og en måned, så fikk en stappfull og utsolgt Aula oppleve den eneste gangen Thelonious Monk var i Norge. Året etter fyllte forøvrig Monk femti år – i 2017 er det tid for hundreårsmarkering av Thelonious Monk

På forhånd hadde NRK planlagt å ta opp konserten både for fjernsyn og for radio. For fjernsynsopptaket var det den unge Harald Heide-Steen som var produsent. Jeg kan jo bare tenke meg hans entusiasme for å få møte ham som en gang var kjent som bebopens yppersteprest.

Nå var det nok noen som mente at Monk hadde gått ut på dato i 1966. Etter at han brøt med Orrin Keepnews Riverside-label i 1961 var han nå signet med Columbia. Riktignok var hans aktive periode som komponist over, men musikalsk var han fortsatt levende i 1966. På Columbia hadde vi fått både «Criss Cross», «Misterioso» og «Solo Monk» i årene før.

Mer enn 600 var til stede i Aulaen denne aprilkvelden i 1966. Men fordi det var utsolgt, var produsenten Heide-Steen bekymret. Det ville bli svært trangt om plassen for TV-kameraene – som den gangen var ganske så plasskrevende giganter.

Dessuten ville varmen fra lyskildene som da ville være nødvendig, i tillegg til den fra 600 mennesker, antakeligvis gjøre Aulaen varmere enn det var i glohaugen til den prinsessa som Askeladden til slutt greide å målbinde.

Da han spurte Monk fikk Heide-Steen tillatelse til å lage et opptak med kvartetten om ettermiddagen før konserten. Derfor finnes det ikke TV-opptak fra selve konserten. Men NRK Radio gjorde opptak om kvelden. Dette vil vi komme tilbake til seinere når NRK får digitalisert radiosendinger også.

Men her er Heide-Steens TV-produksjon fra 1966 – uten publikum. Vi får en levende og frisk Monk – til og med får vi demonstrert hans «bear dance» under soloen til Charlie Rouse.

Tekst: Johan Hauknes

Thelonious Monk Quartet
Universitetets Aula, Oslo 15. april 1966

Thelonious Monk p
Larry Gales b
Charlie Rouse tsax
Ben Riley dr

1. Lulu’s back in town [15:50]
2. Blue Monk [10:10]
3. ‘Round Midnight [6:30]