Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Våre beste video-klipp

Monk danser i Aulaen

Alle snakker om Mingus i 1964. Men det hadde vært bra å ha vært flue på veggen i Universitetets Aula i Oslo i 1966 også. Thelonious Monks kvartett kom til … Les videre

Alle snakker om Mingus i 1964. Men det hadde vært bra å ha vært flue på veggen i Universitetets Aula i Oslo i 1966 også.

Thelonious Monks kvartett kom til Oslo 15. april, og Charles Lloyd kom til Oslo for andre gangen i 1966 med sin kvartett (med Keith Jarrett, Cecil McBee og Jack DeJohnette) i oktober. Første gangen spilte Lloyd på Club 7, i Edderkoppen Teater, men i oktober var Aulaen åpen.

Men for femti år siden og en måned, så fikk en stappfull og utsolgt Aula oppleve den eneste gangen Thelonious Monk var i Norge. Året etter fyllte forøvrig Monk femti år – i 2017 er det tid for hundreårsmarkering av Thelonious Monk

På forhånd hadde NRK planlagt å ta opp konserten både for fjernsyn og for radio. For fjernsynsopptaket var det den unge Harald Heide-Steen som var produsent. Jeg kan jo bare tenke meg hans entusiasme for å få møte ham som en gang var kjent som bebopens yppersteprest.

Nå var det nok noen som mente at Monk hadde gått ut på dato i 1966. Etter at han brøt med Orrin Keepnews Riverside-label i 1961 var han nå signet med Columbia. Riktignok var hans aktive periode som komponist over, men musikalsk var han fortsatt levende i 1966. På Columbia hadde vi fått både «Criss Cross», «Misterioso» og «Solo Monk» i årene før.

Mer enn 600 var til stede i Aulaen denne aprilkvelden i 1966. Men fordi det var utsolgt, var produsenten Heide-Steen bekymret. Det ville bli svært trangt om plassen for TV-kameraene – som den gangen var ganske så plasskrevende giganter.

Dessuten ville varmen fra lyskildene som da ville være nødvendig, i tillegg til den fra 600 mennesker, antakeligvis gjøre Aulaen varmere enn det var i glohaugen til den prinsessa som Askeladden til slutt greide å målbinde.

Da han spurte Monk fikk Heide-Steen tillatelse til å lage et opptak med kvartetten om ettermiddagen før konserten. Derfor finnes det ikke TV-opptak fra selve konserten. Men NRK Radio gjorde opptak om kvelden. Dette vil vi komme tilbake til seinere når NRK får digitalisert radiosendinger også.

Men her er Heide-Steens TV-produksjon fra 1966 – uten publikum. Vi får en levende og frisk Monk – til og med får vi demonstrert hans «bear dance» under soloen til Charlie Rouse.

Tekst: Johan Hauknes

Thelonious Monk Quartet
Universitetets Aula, Oslo 15. april 1966

Thelonious Monk p
Larry Gales b
Charlie Rouse tsax
Ben Riley dr

1. Lulu’s back in town [15:50]
2. Blue Monk [10:10]
3. ‘Round Midnight [6:30]