Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Våre beste video-klipp

Veien til Atlantis går via Oregon

MOLDE PÅ TV: Vi bare må innom året 1975. På Blindern rådde det «Fei dem ut!»-feber i studentpolitikkens høyreside – Raud Fronten skulle ut av DNS. Selv var jeg Grønt … Les videre

MOLDE PÅ TV: Vi bare må innom året 1975. På Blindern rådde det «Fei dem ut!»-feber i studentpolitikkens høyreside – Raud Fronten skulle ut av DNS. Selv var jeg Grønt Graser og satt på sida. Vi holdt oss unna DNS og konsentrerte oss om å styre Studenttinget og drive studentpolitikk. Med frykt og beven tenker jeg på at jeg den høsten egenhendig salderte Studentsamskipnaden i Oslos millionbudsjett for 1976 med ett mål for øye – å holde semesteravgifta på 85 kr!

Året før var det furore i Molde – etter at Andreas Hompland i Dagbladet hadde kritisert klassedelingen i Molde mellom «eliten» på Alexandra og «proletariatet» på jazz-campen. Og norske jazzmusikere gjorde opprør mot forskjellsbehandlingen overfor de amerikanske stjernene.

Men festivalstyret i Molde sto fast: Man ville ikke la seg styre fra Østlandsområdet!

Og så: I år hadde nynazisten Erik Blücher hadde lovt å komme til jazzcampen! Men politimesteren foreslo at han la campingferien sin til Sunnmøre og geleidet ham stille og rolig med politieskorte over fjorden.

Men musikken var sterkest, nok en gang. Lucullus var etablert som et sted for ny norsk jazz. Arild Andersens kvartett, Garbarek/Stenson-kvartetten, Terje Rypdals Odyssey. For siste gang var Vardestua i bruk.

Det ble to konserter i kinoen med den store McCoy Tyner. Jeg hadde nylig kjøpt live-plata «Enlightenment» og var totalt solgt. Rett før Moldefestivalen kom «Atlantis» – og det var musikken herfra vi fikk. Riktignok uten trommefenomenet Alphonse Mouzon. Nyt vel 30 minutters utdrag fra konserten.

Tekst: Johan Hauknes

McCoy Tyner Quintet
McCoy Tyner, p
Joony Booth, b
Azar Lawrence, ts, ss
Guilherme Franco, perk
Eccleston Wendel Wainwright, tr

1. My one and only Love
2. Atlantis
3. Intervju med McCoy Tyner av Terje Mosnes

Vi tar med en til i dag. For i kinoen dette året spilte også det originale Oregon-bandet! Du veit, det med Colin Walcott. Ralph Towner holdt en bejublet solokonsert i 1973, nå kom han tilbake med bandet som virkelig gjorde verdensmusikalske elementer i den moderne modaljazzen kjent.

På denne tida – det var lenge før de ble ECM-utgitt – var de kjent for de få gjennom plater utgitt på amerikanske Vanguard. Debuten «Music of Another Present Era» kom i 1972. Men selv om alle fire musikerne var med på Towners ECM-plate «Trios/Solos», utgitt i 1973, var ikke Oregon et kjent navn. Det skulle snart endre seg.

Ralph Towner, 6 & 12-string g, p, perk
Paul McCandless, obo, bkl, eh
Glen Moore, b
Collin Walcott, tablas, sitar

1. Nimbus
2. Rainmaker
3. Witchi-Tai-To
4. Yet To Be
5. Intervju