Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Die Like a Dog, endelig på vinyl

Die Like a Dog: Fragments of Music, Life and Death of Albert Ayler er et legendarisk live-album med saksofonisten Peter Brötzmann, trompetisten Toshinori Kondo, bassisten William Parker og trommeslageren Hamid Drake. Albumet ble innspilt i august 1993 på Townhall Charlottenburg i Berlin, og utgitt i 1994 på selskapet FMP.

Kvartetten, som skulle fortsette å turnere i flere år, og gjøre flere innspillinger, ble kjent som Die Like a Dog Quartet.

Albumet hyller saksofonisten Albert Ayler, og noen av sporene inneholder korte sitater fra musikken hans. Brötzmann har tidligere uttalt at «Ideen om å uttrykke min kjærlighet til og beundring for Albert Ayler – både mennesket og musikken – i en musikalsk uttalelse er ikke ny. Vi prøvde begge å gjøre lignende eller nesten identiske ting på samme tidspunkt, hver uavhengig av hverandre og uten å vite noe om hverandre – hver av oss innenfor vår egen kultur».

I 2007 ble albumet gitt ut på nytt som en del av samlingen Die Like a Dog Quartet: The Complete FMP Recordings.

Dette var en utgivelse som virkelig satte den «europeiske» frijazzen på kartet, og når frijazzhistorien en gang skal skrives, vil dette albumet trone høyt på listen over ett av de mest spennende albumene innenfor kategorien.

Hovedmannen i prosjektet, saksofonisten og klarinettisten Peter Brötzmann, forlot dessverre vår verden den 22. juni 2023, etter å ha vært den mest toneangivende og mest inspirerende frittgående musikeren i Europa siden hans første utgivelse, For Adolphe Sax i 1967, hvor han spilte med den svenske trommeslageren Sven-Åke Johansson og den tyske bassisten Peter Kowald.

I 1968 kom den første, store utgivelsen med Brötzmann – Machine Gun, en oktettinnspilling. Albumet ble egenprodusert og først utgitt på hans BRO plateselskap og solgt på konserter, og senere markedsført av FMP. I 2007 ga Atavistic ut Machine Gun på nytt. «Machine Gun» var kallenavnet Don Cherry ga ham «for å beskrive hans voldelige stil».

Etter det er det kommet ei røys av plater i Brötzmanns navn. Men det er kanskje ingen som har satt så solide fotavtrykk som Die Like a Dog: Fragments of Music, Life and Death of Albert Ayler.

Nå har plateselskapet Trost Records utgitt det legendariske albumet for første gang på vinyl, og en utgivelse som bør være et «must» for alle vinylhaier, har sans for ekte og frittgående improvisasjonsmusikk.