Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Våre podkaster

Blue Note Records 80 år

I Oslo Jazz Circle den 14. januar 2020 holdt Johan Hauknes et bredt anlagt foredrag om plateselskapet Blue Notes rikholdige historie fra starten i begynnelsen av 1939. Basert på dette produserte salt peanuts*‘ to brave helter, redaktør Jan Granlie og skribent og daglig leder Johan Hauknes et totimers radioprogram for radiokanalen Radio Jazz i København.

Radio Jazz har nå publisert programmet som en podkast, og vi lenker det opp her som salt peanuts*’ første podkast — det første av forhåpentligvis mange flere i framtiden. Du kan høre hele podkasten ved å følge lenken til Radio Jazz nedenfor. Her kan du også velge å laste ned hele programmet for å lytte på det i en setting du velger selv. La det være sagt at programomtalen på Radio Jazz sin side er deres egen formulering og får stå for deres regning.

La oss reise tilbake til lille julaften 23. desember 1938, til Carnegie Hall i New York. Den historien som starter der, begynner med en 30 år gammel innvandrer som hadde rømt fra Hitler-Tyskland. Alfred Lion satt på denne konserten med store ører. Den unge jazzplatesamleren og jazzdiggeren ble spesielt fascinert av Albert Ammons og Meade Lux Lewis. Så mye at han umiddelbart etablerte et plateselskap, som han kalte Blue Note Records.

Da LP-formatet kom på begynnelsen av 1950-tallet, lanserte Blue Note katalogserien «Modern jazz», i alt nesten ett hundre plater med katalogummer 15XX. Med det ble Blue Note raskt det tydeligste uttrykket for den jazzstilen som etter 1954 ble benevnt som «hard bop». Katalognumrene ga en bred dokumentasjon på den musikalske utviklingen i New York i denne perioden. Denne 1500-serien ble videreført fra 1959 med samme navn i 4000-seriene, med i alt 382 katalognumre utgitt i de neste årene, fram til 1972. Disse i alt ca. 450 utgivelsene i 1500- og 4000-seriene utgjør basisen i svært mange jazzplatesamlinger over hele verden.

Dette er bakgrunnen for dette radioprogrammet, der vi dykker ned i og spiller musikk fra et stort antall plater i disse seriene. Mange høydepunkter, noen glemte storheter og flere underkjente artister blir løftet fram her. Bli med i et dypdykk i Blue Notes historie.

Du kan høre podkasten ved å følge denne lenken til Radio Jazz’ nettside.

Tekst: Johan Hauknes