Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Olav Dales minnepris til Knut Kristiansen og Sigurd Ulveseth

Under nattjazz i Bergen denne uken, ble Olav Dales Minnepris gitt til pianisten Knut Johan Bratland Kristiansen og bassisten Sigurd Ulveseth. Prisen deles ut hvert år til en person eller gruppe som har gjort noe ekstraordinært for jazzen i Bergen og på Vestlandet. Olav Dales minnepris er et samarbeid mellom Vestnorsk jazzsenter, Nattjazz og stiftelsen Olav Dales Minnefond.

Knut Johan Bratland Kristiansen eller KK som han kalles i Bergen, ble født i 1946, og er en norsk komponist og jazzmusiker, som i mange år har vært en viktig brikke i Bergens jazzmiljø. Han har også markert seg som en utmerket tolker av Thelonious Monks musikk i forskjellige sammenhenger.

I hjembyen spilte han i starten med vokalisten Mette Rognved og bassisten Sture Janson, Han var med å etablerte flere jazzgrupper, blant annet Bergen Big Band, og han komponerte for Den Nationale Scene. I tillegg holdt han en rekke kurs og seminarer, og fikk for dette Hordaland fylkes kulturpris i 1978. I 1983 mottok han Buddyprisen, blant annet for bidrag til verdensmusikken gjennom The Gambian/Norwegian Friendship Orchestra, som utga plate på Odin Records i 1982. Han var også leder i latinjazz-gruppen Sun Mu som ga ut platen Son Mu i 1985, og bandet Night and Day. Han ledet «Monk Memorial»-serien på Kongsberg Jazzfestival i 1987 og på Natjazz i Bergen i 1989, og han ledet en rekke musikere i bandet som laget platen Monk Moods som kom på Odin records i 1995. Han sto også bak prosjektet «A tribute to Monk» ved Oslo Jazzfestival i 1997.

I de senere årene har han vært mindre aktiv, men under Tedans-festivalen i Bergen i 2023, spilte han en strålende konsert med sin trio.

På sin facebook-profil skrev han følgende etter å ha mottatt prisen: «Undertegnede mottok i dag Olav Dales Minnepris sammen med Sigurd Ulveseth på Nattjazz. Det er vanskelig å kunne verdsette høyt nok den betydningen Olav hadde for jazzlivet og musikklivet for øvrig i Bergen. Han gikk altfor tidlig bort, og etterlot seg et stort savn både blant publikum og blant oss som hadde gleden av å ha ham som venn og kollega. Sporene og minnene etter ham er fremdeles levende snart 10 år etter at han forsvant. En stor takk til Karin Gjelsten (Olav Dales enke), Nattjazz og Vestnorsk Jazzsenter for at de har tatt på seg å holde Olavs navn levende med denne prisen, og stor takk for at jeg har fått æren av å motta den!»

Sigurd Ulveseth er en rotekte bergenser. Han har utgitt tre album med sin egen kvartett. Med trommeslageren Adam Nussbaum, saksofonisten Knut Riisnæs, og en tidligere mottager av Olav Dales Minnepris, pianisten Dag Arnesen. Han har også spilt med Marit Sandvik Band, bandet SWAP med pianisten Jan Gunnar Hoff, og North West Quartet med blant andre saksofonisten Frode Nymo. Han har spilt inn plater med bergensmusikerne Dag Arnesen, Frank Jakobsen, Tore Faye, Knut Kristiansen, Ole Jacob Hystad, Jan Kåre Hystad og Merethe Mikkelsen. Dessuten har han turnert i Vietnam med trioen Urban Connection. Han mottok Vossa Jazz-prisen i 1998, og den 10. Sildajazz-prisen i 2009. Han er stadig å høre i flere mer eller mindre faste band i Bergensregionen, og er en svært habil bassist innenfor den mer «streite» jazzen.

Olav Dale ble født på Voss den 30. oktober 1958, og forlot denne verden altfor tidlig den 10. oktober 2014. Han var saksofonist, fløytist og klarinettist, som var utdannet ved musikklinja på Voss folkehøgskole og Toneheim folkehøgskole (1976–78).

Han debuterte på Vossa Jazz i 1974 med Voss Storband. Og han deltok på 1980-tallet på utgivelsen Monks Moods med Knut Kristiansen, samt med hans flernasjonale orkestre Son Mu og The Gambian/Norwegian Friendship Orchestra. Han spilte også med Dag Arnesen og Oslo 13, og han medvirket han på flere andre plateutgivelser.

Hans egen Olav Dale Quartet (1995–2014) ga ut little Waltz på NorCD i 1997, med Dag Arnesen (piano), Sebastian Dubé (bass) og Frank Jacobsen (trommer). På 2007-utgivelsen Olav Dale Quartet var bandmedlemmene: Erik H. Halvorsen (keyboards), Stein Inge Brækhus (trommer) og Torbjørn Hillersøy (elektrisk bass), og med dette bandet dro han i begynnelsen av 2005 på turné til India, der han turnerte mye i årene som fulgte.

I Olav Dale Quintet spilte han med Dag Arnesen, gitaristen Morten Færestrand, bassisten Yngve Moe og trommeslageren Frank Jacobsen, og i trioen Grand Scale som ellersbesto av Ole Amund Gjersvik (bass) og Stein Inge Brækhus (trommer).

Dale var med i Lille Frøen Saksofonkvartett og har vært i flere årmusikalsk leder for Bergen Big Band. Han medvirket dessuten på Jan Griegs Reunion Blues i1985, og i Didrik Ingvaldsens History & Movement.

Utover på 1990-tallet spilte han også med internasjonale jazz-storheter som Philip Catherine, Paquito de Rivera, Claudio Roditi, Gustavo Bergalli, Phil Woods, Andy Shepherd, Bennie Wallace, Joe Henderson, Maria Schneider, Martial Solal, Diana Krall, Mathias Rüegg og Gianluigi Trovesi, med og uten Bergen Big Band.

salt peanuts* gratulerer KK og Ulveseth med prisen, og mener at det var på høg tid!