Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ALEXIS VALET

«Following The Sun»
JAZZ&PEOPLE, JPCD24002

Vibrafonisten Alexis Valet kommer opprinnelig fra Bordeaux, hvor han også studerte og ble uteksaminert i 2015. Han spiller mye i hjemlandet med en rekke prosjekter, og er en veldig aktiv vibrafonist på den europeiske scenen. Høsten 2022 valgte han å reise til New York for å teste ut hvilke muligheter som lå i jazzmetropolen, og etter tre måneder i byen, hvor han hadde brukt tiden godt og spilt og jammet med en lang rekke musikere, og absorbert så mye musikk som mulig, bestemte han seg for å spille inn albumet, Following the Sun, som er en samling av de opplevelsene han hadde fått i Big Apple. Han samlet et band bestående av saksofonisten Dayna Stephens, pianisten Aaron Parks, bassisten Joe Martin og trommeslageren Kush Abadey, og spilte inn albumet med åtte komposisjoner han selv hadde laget, og spilte det hele inn i The Samurai Hotel, Astoria, den 4. desember 2022.

Dette er blitt en litt typisk innspilling hvor det føles som det meste blir gjort i studio, uten at musikerne har brukt lang tid på å innstudere stoffet på forhånd. Det kan både være positivt og negativt, men med såpass velrenommerte og dyktige musikere som hadde sagt ja til å medvirke på innspillingen, kunne det nesten ikke gå galt.

Aaron Parks er en pianist vi kjenner fra en rekke slike prosjekter. Han har vært i Danmark for å gjøre lignende prosjekter, i tillegg til flere egne, fine utgivelser i den nyere og mer lyriske delen av jazzen. Saksofonisten Dayna Stevens er også er dreven studiomusiker, som stadig vekk dukker opp på innspillinger fra andre siden av havet. Og med fint bass-spill og pågående og typisk amerikansk trommespill, blir dette en helt ok utgivelse hvor vi får fine solier og helt ok ensemblespill.

Jeg savner kanskje mest av alt, litt personlighet i det vi får servert på vibrafonistens «New York»-plate. Komposisjonene er helt ok, men skiller seg ikke altfor mye ut fra litt for mye av det vi får fra slike, amerikanske prosjekter nå om dagen. Valet er en god vibrafonist, men han fremhever ikke seg selv altfor mye på denne utgivelsen. Kanskje hadde resultatet blitt mer personlig om vi hadde fått mer Valet «i monitor», og at ikke solistjobbene i hovedsakblir gjort av Stevens og Parks. Men når han tar over solistrollen, får vi høre en vibrafonist som slår relativt hardt med køllene (eller så er det miksingen som er litt «hard»), og som ligger relativt tett på amerikanske Gary Burton.

Jeg synes kanskje dette er blitt en plate som ikke stikker seg altfor mye ut fra massene. Det er fint spill hele veien, fra alle musikerne, for det meste i ballade- eller mid-tempo, men det blir litt for sjelden at vi stopper opp og lytter ekstra til det vi får høre. Dessverre.

Jan Granlie

Alexis Valet (vibraphone), Dayna Stephens (tenor saxophone), Aaron Parks (piano), Joe Martin (double bass), Kush Abadey (drums)