Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DAG ARNESEN TRIO

«Ice Breaking»
LOSEN RECORDS, LOS296-2

Bergens-pianisten Dag Arnesen, har alltid vært «tro» mot byen sin og det rike jazzmiljøet der. Han studerte klassisk musikk ved byens musikkonservatorium som ga han fast jobb ved Den National Scene. Etter hvert gikk han mer og mer over til jazzen, og spilte på 70-tallet med vokalisten Arvid Genius forskjellige orkestre, han ledet egne trioer, kvartetter, septetter og ministorband. Det ble flere plater i eget navn, den første, The Day After i 1990, og han  Bergen Big Band siden «tidenes morgen». Han bodde en periode i Oslo, hvor han blant annet spilte med Søyr, Orleysa, og diverse mer eller mindre faste band med Thorgeir Stubø, Susanne Fuhr, Knut og Odd Riisnæs Han spilte også i bergensbassisten Sigund Ulveseth Quartet, og i den senere tiden har han vært svært aktiv med den fine Trøen/Arnesen Kvartett.

Hans utgivelser med trioen Norwegian Song, ble en relativt stor suksess, hvor han blant annet tolket komposisjoner av sitt bysbarn Edvard Grieg på «jazzvis», hvor han ble sammenlignet med svenske Jan Johansson. Han var også aktiv i flere av de skandinaviske storbandprosjektene som ble satt sammen, spesielt for Nattjazz i Bergen, og samarbeidet med Carla Bley står som en milepæl blant disse.

En gang i fjor, var jeg i Bergen en weekend, og på lørdag ettermiddag fant vi ut at vi skulle besøke den lokale jazzklubben Swing & Sweet. De hadde fått en avlysning, og på kort varsel satte Dag Arnesen sammen trioen med bassisten Magne Thormodsæter og trommeslageren Øyvind Skarbø for denne «strøjobben». Jeg tror ikke de tre hadde spilt sammen særlig mye før det, men det ble en strålende konsert, hvor ingen husket hvem som egentlig skulle ha spilt den dagen. Og jeg har en sterk mistanke om at trioen ble skapt der og da.

Trioen er opptatt av pianotrio-jazzen fra 60-tallet, og det er ingen tvil om at Arnesen har lyttet mye til pianistkollega Bill Evans opp gjennom årene, noe som kommer godt fram i de ni egenkomponerte låtene vi får servert på gullfat på denne utgivelsen.

Og de starter med «A New One», som i tillegg til Arnesens egen komposisjon, bringer inn elemter fra flere deler av «den amerikanske sangboken» fint flettet inn i komposisjonen. Deretter får vi en perlerad av glitrende komposisjoner hvor de tre høres ut som de har spilt sammen hele livet.

Magne Thormodsæter er en strålende bassist, som de senere årene har utviklet seg mye, og som i dag fremstår som en av de beste bassistene i Skandinavia innenfor den «streite» jazzen. Men han har også spilt med Terje Rypdal, Ståle Storløkken, Paolo Vinaccia, Karin Krog & John Surman sammen med Bergen Big Band. Og med Bergen Big Band, som han er musikalsk leder for, har han samarbeidet med musikere som Paquito DeRivera, Diana Krall, Erlend Skomsvoll, Andy Sheppard, Gianluigi Trovesi, The Core, Ab und Zu og Mathias Rüegg. Og han jobber som førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, på institutt for musikk – Griegakademiet, hvor han har vært med å bygge opp en veldig bra jazzutdanning.

Trommeslageren Øyvind Skarbø kjenner vi best fra mer moderne sammensetningen som Skarbø Skulekorps, 1982, Superless, Bly de Blyant, Håkon Kornstad, Honeyleap med flere. Men i tillegg til å være en utmerket trommeslager i disse mer moderne lydlandskapene, fungerer han drivende godt i denne med «streite» trioen.

Det er Arnesen og Thormodsæter som er de to solistene i trioen. Og begge avleverer utmerket spill i Arnesens komposisjoner, hvor Bill Evans på utmerket vis settes i en slags «norsk» sammenheng.

Jeg sa det etter konserten på Swing & Sweet, at dette ikke burde bli en engangsforeteelse. Og nå er endelig den første platen med trioen ute. Og det er blitt en plate alle med sans for fine pianotrioer bør låne ett par ører til.

Jan Granlie

Dag Arnesen (piano), Magne Thormodsæter (bass), Øyvind Skarbø (drums)