Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

YUN-HAN SU 蘇筠涵

«Reverberating Sounds of the Pipa»
T-MAP

Yun-Han Su kommer fra Kaohsiung i Taiwan, og har lenge vært dedikert til å formidle tradisjonell pipa-musikk og finkjemme dens historie. Pipa, pípá eller p’i-p’a er et tradisjonelt kinesisk instrument. Noen ganger blir instrumentet kalt kinesisk lut, og instrumentet har en pæreformet trekropp med et varierende antall bånd, fra 12 til 31. Hun har opp gjennom årene utmerket seg som e n fremragende utøver på instrumentet, og regnes i dag som en av de store utøverne.

Hun fokuserer på pipaspråkets naturlige og dynamiske uttrykk, og engasjerer seg aktivt i å fremføre og utforske en rekke pipaverk. Gjennom samarbeid som involverer ulike musikksjangre og improvisasjoner, har Su gradvis utviklet sin egen unike musikalske dybde og kulturelle perspektiver, samt våget seg inn i komponeringskunsten. Hun reflekterer over den moderne arven og kontekstene til pipamusikk gjennom pågående akkumulering av praksis og gjentatt dialektikk.

På denne utgivelsen fremfører hun musikken solo, i åtte stykker, som jeg forestiller meg er en slags improvisasjoner på det tradisjonelle strengeinstrumentet. Og det er ingen tvil om at vi møter en «fagperson» på instrumentet, selv om jeg ikke kjenner altfor mange andre som bruker livet sitt på denne musikken.

Men vi trekkes umiddelbart til Østen, og når jeg lytter til musikken, så, forestiller jeg meg musikken til en naturfilm fra enten Taiwan eller Kina. Og det blir en ny opplevelse å sette seg ned og virkelig lytte til det hun framfører. Og selv om jeg så langt fra er noen ekspert på pipa-musikk, så fascineres jeg av det hun fremfører. For dette er utvilsomt teknisk fremførelse på svært høyt plan.

Å sammenligne pipaen med en lut, føler jeg blir litt misvisende, fordi lyden i pipaen er annerledes. Men det Yun-Han Su serverer på denne utgivelsen er spennende og uvant, og jeg lar meg virkelig fascinere av spillet. Spesielt faller jeg for andresporet «High Mlountains and Flowing Streams», hvor hun bruker akkordspillet sammen med en fin melodi, som hun på nesten frapperende måte tar oss med inn i.

Fremmed for en nordbo, men interessant og spennende.

Jan Granlie

Yun-Han Su (pipa)