Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Goodbye Frizzy Hair

HERR NILSEN, OSLO, SØNDAG 27. OKTOBER 2024: Sandvika Storband er en av bærerne av en viktig del av moderne jazzhistorie. Musikkflekken i Sandvika var arnested for mye kvalitativt god, spennende, god ny norsk jazz i årene etter at klubben ble etablert i 1986. Det lokale storbandet ble en sterk medspiller i å bygge opp dette stedet.

For et par år siden funderte storbandet og medlemmene på hva slags nye prosjekter de hadde lyst til å igangsette. Det tok ikke lang tid før ideen om å framføre musikken til den musikalsk særegne, skeive, fascinerende, humoristiske komponisten Carla Bley kom opp. Men ikke før hadde bandet fått innøvd et program, blant annet med hjelp av to innlånte stjernemusikanter, Tore Brunborg og Øyvind Brække, før Carla Bley døde 17. oktober 2023, kun kort tid før storbandets planlagte førsteoppførelse av prosjektet som ble kalt «Harmony in Memory: A tribute to Carla Bley».

I april i år framførte Sandvika Storband prosjektet, blant annet på Herr Nilsen, og midt i forberedelsene til julekonserter og what not? tok bandet seg tid til en ny framføring på samme scene, for å markere årsdagen for Bleys bortgang. For undertegnede kom dette midt i forberedelsene til Oslo Jazz Circle’s november-møte, der vi skal presentere Bleys liv og musikk for et forhåpentligvis stort og entusiastisk publikum.

For Bleys musikk fortjener å feires. Det er et særegent, mangesidig, dypsindig og meget underholdende komponistskap som hun skapte gjennom rundt seekstifem års virke som komponist. For det var det hun var, hun beskrev seg selv som en komponist som tidvis også spilte, først og fremst piano eller orgel, men som også sang innimellom. Samt en sjelden gang også spilte blåseinstrument.

Derfor er vi på Herr Nilsen en søndagskveld i et stadig kaldere høstlig Oslo. Winter is coming! biter oss i fingertuppene. Men det vi varmer oss på musikken. Det er Eckard Baur som ikke bare leder bandet, men som også står for den musikalske ledelse og arrangering av musikkkorpuset som presenteres. I hovedsak musikk fra hennes tredje og siste periode som (stor)bandkomponist og -leder. Denne perioden strakk seg fra 1991 med The Very Big Carla Bley Band til 2008-utgivelsen av Appearing Nightly. Med ett selvfølgelig unntak, «Utviklingssang». Dette underlig vakre lille temaet i a-moll som hun skrev til sitt residentskap på Nattjazz i 1980, der hun ledet et skandinavisk all-star jazzensemble.

De starter med «On the Stage – in Cages» fra Big Band Theory, utgitt 1993, før de fortsetter med «Permanent Wave» fra Goes to Church, utgitt i 1996. Låta «Who Will Rescue You?» var med på samme album var også med på The Very Big Carla Bley Band fra 1991.

«All Fall Down» fra den nevnte The Very Big Carla Bley Band, og «Someone to Watch», en Bleysk parafrase over «Someone to Watch over Me», fra Appearing Nightly, utgitt i 2008, avsluttet første sett.

Andre sett ble innledet med en innledning om Carla Bley og hennes musikk av musikeren og musikklæreren Kari Rolland. Rolland vil for øvrig også være gjest i panelet på OJCs Carla Bley-arrangement 5. november. Deretter fikk vi en kvintett-versjon av allerde omtalte «Utviklingssang» med Tore Brunborg og Øyvind Brække som solister, understøttet av storbandets rytmeseksjon med Tomas Heggdal, på el-piano, Johan Os Stave, gitar, Helge Olav Ellingsen med el-bass og Børre Arveng på trommer. «Utviklingssang» som har fått posisjon som kanskje den aller mest kjente protestmusikken mot ned-utbyggingen av Alta/Kautokeino-vassdraget, ble utgitt som del av Carla Bleys oeuvre på 1981-utgivelsen Social Studies. Seinere er det den komposisjonen Bley har kommt tilbake til flest ganger på sine utgivelser.

«Fresh Impression» fra 1993-utgivelsen Big Band Theory, ble etterfulgt av den magnifike hyllesten Charles Minguys skrev i mai 1959 til Lester Young, kort tid etter hans bortgang 15. mars 1959. Carla Bleys versjon av «Goodbye Pork Pie Hat» ble presentert på Big Band Theory i 1993. Bley har beskrevet det som at hun i dette har korrigert Mingus’ feil i arrangementet, ved å korrigere en akkord. Mingus gjorde feil. Her tok Baur også endelig selv opp trompeten, og dro i gang med basuners fyrverkeri. «Og når de blåser i larmhornet med lange toner, og I hører basunklangen, skal hele folket sette i et stort skrik». Nå var det vel ikke begeistring Josva tenkte på, da han skrev dette, i 1930-tallets norske oversettelse. Men at Baurs basun skaper entusiasme og begeistring er det ingen tvil om.

«Fast Lane» fra Looking for America, 2003, avsluttet andre settet, før vi fikk herlige «Old MacDonald» som ekstranummer. Bley ga ut dette arrangementet på Looking for America, utgitt under George Bush’s første periode, i 2003, midt under Bushs meningsløse krig mot alt og alle som ble ansett som fiender. Samme år som en invasjon i Irak, der man hevdet retten til at alt var lov i kampen mot «terrorister». Det gir ubehagelige assosiasjoner å reflektere over dette samtidig som en israelsk statsleder tillater meningsløse brudd på alt som heter folkerett med samme argumentasjon.

På veien er de solistiske bidragene fra de to innhentede ‘spesialistene’ mange og glitrende. Men vi får også spenstige bidrag fra storbandets ordinære medlemmer. Guy Sion på altsaksofon er en musiker vi har hørt i mange sammenhenger, og som alltid skaper interessant musikk. Min navnebror på gitar er herlig tilstede i sine bidrag. Audun Øksendal på trombone med spenstig  spill. Rekka er lang, og alle kan ikke omtales i en kort anmeldelse. Men vi gir et kollektivt takk til de nevnte, samt trombonistene Bjørn A. Tveøy og Øistein Vethe, trompetrekka med Markus Dyrud, Kim Koffeld, Sigve Nordstoga og Karl Strømme. Samt til saksofonistene, Jon Bakkelund, Audun Os og Kjetil Sletsjøe Svendsen.

Tekst: Johan Hauknes
Foto: Harald Opheim (fra Sandvika Storbands konsert på Herr Nilsen i april 2024)