Statens Kunstfonds hædersydelser går i år til 15 kunstnere, der hver især har ydet en stor og betydningsfuld kunstnerisk indsats på tværs af forskellige felter.
Kunstfondens hædersydelse er en mere end 100 år gammel tradition for at tildele hæder til kunstnere, som har bidraget helt enestående til kunst- og kulturlivet i Danmark. De i alt 15 kunstnere, der modtager Kunstfondens hædersydelse i 2022, har gjort netop det.
Leder af Statens Kunstfonds repræsentantskab, Henrik Tvarnø, siger: ”Der gemmer sig stor kvalitet, tyngde og idérigdom bag alle de 15 modtageres kunstneriske virke. Inden for vidt forskellige områder har de glædet og inspireret os – og gør det stadig. Ligesom deres værker ofte stimulerer os til selv at tænke over livet og verden. Det er derfor en stor fornøjelse at kunne hædre alle disse kunstnere, der trods forskellige arbejder og udtryk, har det til fælles, at de på markant vis har skabt værdi og beriget dansk kulturliv. Det er et sundt samfund, der vælger at hædre sine kunstnere på denne værdige måde.»
De 15 kunstnere er:
Lotte Anker (Musik)
Anne Marie Mai (Litteratur)
Harald Voetmann Christiansen (Litteratur)
Iben Mondrup (Litteratur)
Peter Øvig Knudsen (Litteratur)
Boris Berlin (Kunsthåndværk og design)
Bodil Kjær (Arkitektur)
John Lassen (Arkitektur)
Troels Troelsen (Arkitektur)
Katya Sander (Billedkunst)
Yvette Brackman (Billedkunst)
Jesper Rasmussen (Billedkunst)
Henrik Plenge Jacobsen (Billedkunst)
Karin Betz (Scenekunst)
Palle Granhøj (Scenekunst)
Lotte Anker er en københavnsk saxofonist og komponist, der arbejder i feltet mellem eksperimenterende jazz/improvisation og samtidsmusik. Hendes musik indeholder både melodiske (ofte snoede eller fragmenterede) elementer og mere abstrakt teksturmateriale og dækker et bredt område fra minimal, gennemsigtighed til tæt og mørk ekspressionisme. Hun har været initiativtager og bandleder for en række meget roste samarbejder og grupper som Anker/Taborn/Cleaver (m/ Craig Taborn og Gerald Cleaver), Trio med Sylvie Courvoisier og Ikue Mori, for at nævne nogle få. Andre nyere projekter er den 8 mand store gruppe What River Ensemble, duo med Fred Frith og en kvartet med Johannes Bauer, Clayton Thomas og Paul Lovens. Hun har optrådt på store festivaler og koncertrum i det meste af Europa, USA, Canada, Asien, Afrika og Mellemøsten og har også spillet og turneret med Marilyn Crispell, Herb Robertson, Tim Berne, Okkyung Lee, Paal Nilssen-Love, Joelle Leandre, Raymond Strid, Sten Sandell, Andrew Cyrille, Phil Minton, Fred Lonberg-Holm, Peter Friis-Nielsen og mange andre. Kompositionsarbejde omfatter musik for både små grupper og store ensembles og for både nutidig ny musik og moderne/eksperimentelle jazzensembler – og en kombination af disse.
Om hædersydelse
- I alt 275 kunstnere modtager Statens Kunstfonds hædersydelse.
- De fordeler sig mellem de enkelte kunstarter: Billedkunst, litteratur, scenekunst, film, musik, arkitektur samt kunsthåndværk og design.
- Prisen tildeles skabende kunstnere, der har en sådan kunstnerisk produktion bag sig, at de har placeret sig afgørende som kunstnere.
- Der kan tildeles en ydelse, når den er blevet ”ledig” på grund af dødsfald blandt modtagerne.
- I 2022 modtager i alt 15 nye kunstnere hædersydelsen.
- Hædersydelsen er livsvarig.
- Ydelsernes størrelse bliver reguleret efter modtagerens øvrige indtægt.
- Kunstnere, der har en gennemsnitlig skattepligtig indkomst på ca. 426.000 kr./år eller derover, modtager ingen ydelse.
- Den maksimale ydelse udgør ca. 171.000 kr./år før skat.
Tekst: Jan Granlie og Statens Kunstfond
Foto: Peter Gannushkin