Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Essays

(c) Harald Opheim

1959 — Året jazzen ble snudd på hodet

salt peanuts*’ Johan Hauknes holdt den 15. januar 2019 foredrag i foreningen Oslo Jazz Circle — en forening for alle i Østlandsområdet med interesse for jazz og annen improvisert musikk.  Anledningen var at det i år er seksti år siden jazzåret 1959, da grunnlaget ble lagt for en av de mest radikale endringene i svaret på spørsmål som «hva er jazz?» og «men er’e jazz?» noensinne. Et sammendrag av presentasjonen som foregikk på Victoria — Nasjonal jazzscene, var sendt ut på forhånd og er gjengitt nedenfor.

Nederst i artikkelen finner du presentasjonen i to deler, samt kveldens spilleliste.

 1. Presentasjonens del I (åpner i nytt vindu)
 2. Presentasjonens del II (åpner i nytt vindu)
 3. Kveldens spilleliste (åpner i nytt vindu)

Sammendrag: 1959 — Året da jazzen ble snudd opp ned

«I 2019 er det seksti år siden det kanskje aller mest revolusjonerende året i jazzhistorien. I foredraget vil jeg søke å beskrive og drøfte hva det er som gjør 1959 så viktig. Selvfølgelig med massevis av musikk!

Gjennom musikk som ble skapt og utgitt i dette året, vil jeg se på hovedtrekkene i den og hvordan den la sentrale premisser for den videre utviklingen av improvisert musikk. Disse premissene har formet utviklingen helt fram til i dag.

Uten 1959, ville jazzen forlengst ha vært død!
Min påstand er at jazz — improvisert musikk — slik det framstår i dag er utenkelig uten jazzåret 1959. Uten jazzåret 1959 og arven etter det, intet 2019!

Ikke bare er mye av historien om jazz skapt i USA. Historiene om jazzens historie — særlig etter 1959 — er også skapt i USA, med fortellinger som har et, ofte overdrevent, amerikansk fokus. For 1959 var også starten på en prosess der den improviserte musikken gikk fra å være en amerikansk musikkform til å bli et globalt kulturuttrykk.

Jeg vil prøve å illustrere hvordan 1959 påvirket jazzens og den improviserte musikkens utvikling videre, også utenfor USA. Jeg vil her kort omtale utviklingen av improvisert musikk i Europa de siste seksti årene.

Samtidig var også 1959 året hvor viktige linjer i jazzhistorien tok slutt. 1959 var også året Lester Young, Billie Holiday, Baby Dodds og Sidney Bechet døde.

Men mer enn alt dette: 1959 var året jazz ikke lenger var en sjanger.
1959 var året da jazzen sluttet å være jazz.

Eller, sagt med Bill Evans’ formulering, 1959 var året da jazzen gikk fra å være et «hva» til å bli et «hvordan». 1959 var året da spørsmålet «men er’e jazz?» ble meningsløst!»

Her er presentasjonen og spillelisten

Du kan laste ned presentasjon og spilleliste her:

Eller du kan lese dem direkte på salt peanuts* her:

 1. Presentasjonens del I

  1959 Final part I

 2. Presentasjonens del II

  1959 Final part II

 3. Kveldens spilleliste

  Spilleliste OJC 19-0115

 

Foto: Harald Opheim

Skriv et svar