Sidsel Endresen (64) får Lindemanprisen for 2016. «Hun er en institusjon i norsk musikkliv», heter det i begrunnelsen for tildelingen.
Prisen er på 150.000 kroner og den er en av Norges mest prestisjefylte musikkpriser.
— Jeg ble først sjokkert og forbløffet. Jeg har alltid tenkt at Lindemanprisen er en pris som skal gå til folk som driver med klassisk musikk på et eller annet vis og som tilhører en musikksjanger jeg ikke er en del av. Men da det gikk opp for meg at det virkelig var jeg som skulle få prisen, ble jeg naturligvis veldig, veldig glad, sier Sidsel Endresen.
Lindemanprisen deles vanligvis ut hvert år til en komponist, utøver eller musikkpedagog som har gjort en spesielt betydningsfull innsats i norsk musikkliv. Prisen er for tiden på 150 000 kroner. Den er Norges største musikkpris og deles ut av styret for Lindemans Legat. Sidsel Endresen får den som utøver, men hun er også en særpreget komponist og pedagog.
Endresen begynte å synge i ulike blues- og soulband i Oslo på slutten av 1970-tallet og samarbeidet over flere år med Jon Eberson, der hun skrev tekstene til hans musikk. Etter to utgivelser på ECM, So I Write (1990) og Exile (1994) og Night song (1994) med Bugge Wesseltoft, videreutviklet hun sin stemmekunst til en type ordløs sang.
Hun beveget seg over mot fri improvisasjonsmusikk, der hennes innsats har vært banebrytende.
«Det er alltid veien, og ikke resultatet som interesserer meg»
Les et lengre intervju med prisvinneren gjort av Lindemans Legat.
Einar Solbu, styreleder i Lindemans Legat, mener Endresen er en av de viktigste stemmene og stilskaperne innenfor «de utvidete vokalteknikker.»
— Gjennom sin kunstneriske utvikling representerer hun en bredde, fra tradisjonell jazz til eksperimentell samtidsmusikk. Hun er veldig sterk rytmisk og makter å gi framdrift til, og legge mening og emosjonelt uttrykk i musikken, også i helt frie improviserte situasjoner, noe som er ganske unikt.
— Det gjør at hun kommuniserer ganske bredt selv om uttrykket hennes av mange vil betegnes som smalt. Dette gir henne en egen posisjon, både som formidler, og som inspirator i musikkmiljøet, sier Solbu og legger til:.
— Hennes improvisasjonskunst er enestående Hun har skapt en særegen stil og tilnærming til vokalimprovisasjon . Denne har hun, på en høyst selvstendig og uredd måte, videreformidlet gjennom konsertering og undervisning i en årrekke.
Betegnende for Sidsel Endresen er at hun også samarbeider bredt innenfor andre kunstuttrykk som teater, film, dans, poesiforestillinger, og musikkdramatikk.
Prisen deles ut på Norges musikkhøgskole 21. oktober .
salt peanuts* gratulerer en svært verdig prisvinner!
Foto: Knut Utler/NMH