Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Mitt ECM: ECM ved 50 år

Tirsdag 3. november 2020 markerte Oslo Jazz Circle dette årets store femti årsjubileum for de første utgivelsene på den europeiske lablen ECM. Arrangementet ble gjort med tre inviterte eksperter som fortalte om sitt forhold til ECMs snart 1700 utgivelser siden oppstarten i 1970, alle invitert av kveldens møteleder, salt peanuts*’ Johan Hauknes.

Nedenfor kan du bla gjennom en samlet oversikt over innholdet i arrangementet Mitt ECM — ECM 1970-2020.  Denne oversikten gir deg også en fullstendig spilleliste over de ECM-album som ble valgt ut og spilt, utvalgt for denne kvelden av våre tre eksperter. Ved å følge denne lenken kan du alternativt åpne hele dokumentet i et nytt vindu.

Kveldens innledning:
I 1969 stiftet den 26-årige klassisk utdannede bassisten og produksjonsassistenten ved Deutsche Grammophon, Manfred Eicher, et nytt plateselskap i München i Tyskland.  Eicher kalte plateselskapet for Edition Zeitgenössischer Musik GmbH, et plateselskap som snart etter var langt bedre kjent gjennom forkortelsen av dets engelske navn; ECM – Edition of Contemporary Music. Egenkapitalen han la inn i selskapet i 1969 var 16 000 DM, eller nesten 31 000,- norske kroner. Kapitalen ville i dagens verdi tilsvare snaut 300 000,- kroner. Til sammenligning er dagens ECM et musikkforlag med en samlet egenkapital på nesten €10 mill., eller rundt 100 mill. kroner!

Den første utgivelsen, med katalognummer 1001, ble lansert 1. januar 1970. Albumet «Free at Last» var med Mal Waldron Trio og var spilt inn i Tonstudio Bauer i Ludwigsburg, i slutten av november 1969. Dette albumet ble forøvrig spilt inn på den samme dagen som Apollo 12 landet etter den andre vellykkede månelandingen kl 19.58 norsk tid, mellom Cook-øyene og Samoa i Stillehavet.

Ytterligere fire ECM-utgivelser ble sluppet i løpet av dette første året. Året etter, i 1971, fulgte 11 nye utgivelser. Til sammen var det altså 16 utgivelser de to første årene. Fem av disse utgivelsene var med norske musikere!

Siden denne forsiktige oppstarten i 1970 og 1971 har ECM nå publisert snart 1700 utgivelser i sin ordinære katalogserie. ECM framstår i dag som ett av verdens aller viktigste plateselskap for eksperimentell, ny musikk. Dette plateselskapet har dessuten helt siden starten vært en av de viktigste kanalene for å få moderne improvisert musikk fra Norge ut i verden.

Til å markere ECMs 50-års-jubileum har vi i dag invitert tre sentrale folk i jazzmiljøet i Norge med et sterkt forhold til ECM og dets utgivelser.

Jan Omdahl har skrevet om musikk i blant annet Beat, Dagbladet og Jazznytt. Han har skrevet a-has biografi, er månedlig medprogramleder i «Bluesasylet», og skriver hver uke om teknologi og kultur i Dagens Næringsliv. Han har også gjort mange dybdestudier av ECM-musikken og i Jan Erik Kongshaugs lydverden.

Jan Ole Otnæs var i mange år sjef for Moldejazz og har de siste årene ledet arbeidet med en av Norges viktigste jazzklubber, Victoria – Nasjonal jazzscene. Han var med og booket Keith Jarrett til Rana Gymnas allerede høsten 1969 og har i årene siden fulgt ECM nøye.

Hans Weisethaunet er professor ved Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo og har gått dypt inn i framveksten av norsk og europeisk improvisert musikk siden 1970.

Tekst: Johan Hauknes
Foto: Francesco Saggio

Presentasjon_endelig

 

Skriv et svar