Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Nattjazzprogrammet er klart

I Norge kan man nesten gå tørrskodd fra jazzfestival til jazzfestival fra påske og helt fram til opp under jul. Ikke før har man gjort unna Vossa Jazz helgen før påske, så er det bare å forberede seg til de store vår- og sommerfestivalene.

Den største av festivalene som nå står for døra, er Nattjazz i Bergen som i år går fra 28. mai til 6. juni, og programmet inneholder en god blanding av lokale, norske og internasjonale artister som hver kveld fyller opp scenene på Verftet ute på Nordnes.

I år starter det med prosjektet OBRA, med Bergen Big Band og Jon Balkes Batagraf. Dette er en konsertforestilling inspirert av virkelige mennesker og aktuelle hendelser, og forestillingen har urpremiere i Røkeriet på åpningsdagen av Nattjazz. Fra en innledende trang til å utforske historiene til mennesker hvis liv har blitt drastisk påvirket av den globale økonomiske (u)orden, oppstår det her et konsertforestilling der musikere og skuespillere spiller på årsak og virkning – i en verden som ikke lenger ser ut til å kjenne seg selv igjen. I løpet av en tragikomisk kveld preget av sosial og personlig politikk spør vi – hvem gjorde det, hvem kan klandres og hvem skal betale for det? For en ting er sikkert, noen har gjort et kupp. Jazzmusiker og komponist Jon Balke er kjent for sin tro på kunsten som tankevekker. Med seg i dette prosjektet har han iscenesetterne Alan Lucien Øyen og Andrew Wale fra Winter Guests, skuespillere fra DNS, Bergen Big Band samt perkusjonistene i Batagraf.

Samme kveld kan man også høre det unge bandet Waldemar 4 og pianisten Espen Berg Trio.

Fredag 29. mai, får vi et gjenhør med Arild Andersen Sekstett spiller Mingus, et prosjekt som ble fremført første gang i Universitetets Aula i Oslo under Oslo Jazzfestival. 50 år etter den sagnomsuste konserten med Charles Mingus samme stad, ville festivalen gjenta denne konserten med norske musikere. Andersen hadde med seg altsaksofonisten Klaus Ellerhusen Holm, tenorsaksofonisten Petter Wettre, trompeteren Mathias Eick, pianisten Bugge Wesseltoft og trommeslager Gard Nilsen på konserten i Aulaen. Denne gang er Eivind Lønning med på trompet og Erlend Slettevold har overtatt pianokrakken etter Bugge Wesseltoft.

Samme kveld kan man også oppleve den argentisnske tangotolkeren Daniel Melingo, det hardtsvingende bandet Cortex samt duoen Duplex.

Lørdag 30. mai er hovedtrekkplasteret den amerikanske artisten Reggie Watts, et gjenhør fra festivalen i 2013. Som komiker, musiker og performanceartist kombinerer han prat, beatboxing, Loopstation, rap og standup i en konsert som er langt utenom det vanlige.

Den nye, norske vokalsensasjonen Emilie Nicolas debuterer på en større jazzfestival denne kvelden, pluss at man kan få med seg det unge bandet Broen og den japanske (nå Osloboende) pianisten Ayumi Tanake Trio.

Søndag 31. mai er nok hovednavnet gitaristen Marc Ribot og hans Ceramic Dog, men de som har ører for den moderne jazzscenen i USA, bør også få med seg saksofonisten Steve Lehman Octet, med bl.a. trommeslageren Tyshawn Sorey og trompetisten Jonathan Finlayson.

Men søndagen slutter ikke med det. Trompeteren Arve Henriksen vil gjøre konsert med sine islandske venner, gitaristen Hilmar Jensson og bassisten Skúli Sverrisson.

Mandag 1. juni er det en relativt rolig dag på Nattjazz, men for den eventyrlystne kan det være greit å krysse av The Bow Corpse i kalenderen. Dette er verdspremieren på Gisle Martens Meyers futuristiske bestillingsverk for BIT20. Som et ekko av Orwells 1984, tar verket oss med på en reise inn i en framtid der sosiale medier har tatt kontroll over alt privatliv og ingenting lenger er skjult. Gisle Martens Meyers nye multimediaverk Bow Corpse for BIT20 kombinerer akustiske instrumenter med virtuelle svermsimulatorar som representerer programmerte spøkelsesversjonar av BIT20-utøvarane. Ved å bruke svermteknologi, kan musikarane og orkesterets stemmer multipliseras i det uendelege. Bow Corpse blir et verk for flire sanser, med koreografi av Nuria Guiu Sgarra. Denne mandagen kan man også få høre kva de unge studerende jazzmusikerne i Bergen holder på med, i og med at man denne kvelden får første del av GIG-Akademiets eksamenskonserter.

Disse eksamenskonsertene fortsetter også tirsdag 2. juni. Da kan man også få med seg den amerikanske pianisten Vijay Iyer Trio, trioen Bly de Blyant (Hilmar Jensson – gitar, Shahzad Ismaily – bass og Øyvind Skarbø – trommer), sammen med den amerikanske trommeslageren og vibrafonisten Ches Smith og flere gjester.

Onsdag 3. juni blir det først en masse humor og stuntpoesi med kultbandet Finn-Erix & Frode Grytten, før The Thing, den tyske pianisten Johanna Borchert og Nils Økland Band (som gjorde furore på Vossa Jazz) gjør kvelden både vakker, tøff og heftig.

Torsdag 4. juni får man måte den nord-norske sangdronningen Kari Bremnes, før «helvete bryter løs» med duoen Luft, et relativt nytt prosjekt med saksofonisten Mats Gustafsson og sekkepipespilleren Erwan Keravec, og Reflections In Cosmo med Kjetil Møster, Thomas Strønen, Hans Magnus «Snah» Ryan og Ståle Storløkken.

Fredag 5. juni blir det afrikansk party pluss et par norske godbiter. Seun Kuti & Egypt 80 fra Nigeria deler Røkeriet med senegaleserne i Mark Erenstus’ Ndagga Rhythm Force, før Elephant9 og Team Hegdal runder av en heftig og svett fredagskveld.

Siste kveld på årets Nattjazz, da de siste kreftene skal tas ut, blir det gjenforeningskonsert med de norske hip-hoperne Tungtvann, før vi igjen kan få høre saksofonist Kjetil Møster sammen med gitaristen Jeff Parker, trommeslageren John Herndon og bassisten Josh Abrams i et program festivalen kaller «Møster møter Tortoise og Iron & Wine». Denne avslutningskvelden kan man også høre duoen Humcrush (Storløkken/Strønen) og energibombene i Sean Noonan Brooklyn Lager Bavarian Trio.

All informasjon om Nattjazz finner du på http://www.nattjazz.no

Skriv et svar