Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Nils Jansen har lagt ned hornene

I ettermiddag fikk vi den sørgelige nyheten om at treblåseren Nils Jansen plutselig gikk bort. Så vidt vi har brakt i erfaring døde Jansen etter et hjerteinfarkt på vei til en skolekonsert, bare 61 år gammel.

Nils Jansen var fra Haugesund, født 30. mars 1959. Han etablerte seg raskt som profesjonell musiker etter studier ved NTH, og har i årene siden hatt sine fingre og sine horn borti det aller meste av musikalske uttrykk. Hans arenaer var like mange, studiomusiker, teatermusikk, og som utøvende jazzmusiker. I dag er det jazzmusikeren, ensemblemusikanten og solisten Nils Jansen vi minnes. I egne ører klinger først og fremst Jansens toner på de kraftigste saksofonene, på baryton- og bassaksofon.

Minnene om Nils Jansen og den musikk han skapte er mange. Han satte sitt preg på musikken til større ensembler – som Radiostorbandet, i Oslo Groove Company, i Ensemble Denada og med i Trondheim jazzorkester, med Staffan William-Olssons Sharp 9 og ikke minst med Søyr. Men også i mindre sammenhenger sto han fram, han ga vellyd til Tom Olstads Mingus-hyllest, bidro i Trygve Seims band, med Håkon Storm-Mathisen og i mange andre sammenhenger. Jansen stilte opp med en instrumentpark  som var egnet til ikke bare å imponere, men til å overvelde. Han spilte høyt og lavt, fra sopranino, til bass og kontrabass. Hadde instrumentet flis, kunne du regne med at Nils Jansen en eller annen gang har spilt på det fra en scene.

Jansen var også en praktisk kar, som instrumentmekker fikset han det meste. Trengtes en tone ekstra utenfor registret fikset han det. I timene etter at nyheten ble sluppet rant sosiale medier over av gode historier fra medmusikanter og venner som vitner ikke bare om hvilken trivelig og jovial fyr Nils Jansen, men også om hvilken musiker han var. Jansen var ikke den som gjorde et stort vesen av seg selv og sin musikk, kanskje tvert imot. Men når Jansen satte sine toner til et stykke musikk, så spisset du ørene.

Kanskje er det i siste omgang forbindelsen og samarbeidet mellom Nils Jansen og Espen Rud (hovedbildet) som virkelig står fram. Jansen bidro til flere av Ruds album, bl.a. «Løvsamleren» og «Ukjend by», og ingen har vel – kanskje ikke Espen Rud selv en gang – tall på hvor mange skolekonserter de to sammen har gitt gjennom mange år. Geitekillingen vil komme til å savne vennen sin, han som var med og lærte den å telle til ti.

Hvil i fred, du gode mann! Og takk for all musikken, Nils!

Våre inderligste kondolanser går i dag til den gjenværende familie.

Tekst: Johan Hauknes
Foto: Pressefoto

Skriv et svar