Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P. Povl Dissing

Visesangeren, poeten, levemannen og originalen med den utrolige stemmen, Povl Dissing ble født den 27. januar 1938 i Stavnsholt, og døde den 18. juli 2022 i Hundested. Han var uten tvil en av Danmarks største vokalister. Han var en trubadur med en særegen stemme som har levert mange store låter – som Shel Silverstein-tolkningen «25 minutter ennu».

Han begynte sin karriere på midten av 1950-tallet som trompetist i jazzorkesteret Monday Orchestra. Senere ble det blues og folkemusikk. Det tok noen år før han oppnådde den brede anerkjennelsen han kom til å nyte resten av livet. Mange syntes det var vanskelig å forstå hans hese og teatralske fremføringer av sanger fra den danske viseskatten. Noen syntes ikke han behandlet dem med verdighet, mens andre mente han gjorde narr av dem. Mange har hørt innspillingen fra 1965 med Dissings «Ak nej mor, gi’ mig en hest mor», hvor publikum ler flere ganger underveis.

Povl Dissing spilte de gamle låtene som om de var amerikanske blueslåter. Det var ekstremt kontroversielt på midten av 1960-tallet. På slutten av 60-tallet spilte han inn flere låter av Shel Silverstein-sanger oversatt til dansk av Thøger Olesen. Han ble blant annet støttet av gruppen Beefeaters. Disse opptakene er noen av de sentrale i dansk beat, f.eks. «Den grimmeste mand i byen» og «Kvælerslangen».

Dissing turnerte og spilte inn sammen med Burnin Red Ivanhoe (albumet «6 Elefantskovcikadeviser») og Peter Thorup (blant andre «Yderst ude»). Men det var gjennom det nære samarbeidet med Benny Andersen i for eksempel «Svantes viser» i 1973, at Povl Dissing sakte ble populær. Tre sanger fra deres andre album «Oven visse vande» og «Svantes lykkelige dag» fra «Svantes viser» har fått plass i folkehøgskolens sangbok.

Povl Dissings sang kler visene så godt, at han for mange er uløselig knyttet til dem. Han dukket opp i mange skuespill, filmer og TV-serier, inkludert «Lokomotivet Thomas og vennene hans», hvor han ga stemme til de første og siste sesongene. Han ga ut rundt 25 album og jobbet med blant andre Fuzzy, Peter Thorup og Benny Andersen. Han dukket også opp på nesten 100 andre album i alle rytmiske og melodiske sjangere. De siste årene har Povl Dissing også spilt sammen med sønnene, Rasmus og Jonas, samt Las Nissen i kvartetten Dissing, Dissing, Las og Dissing.

Av de mange platene som står i hyllene, er selvsagt «Svantes viser» en plate som er perfekt tonefølge nå om sommeren. I tillegg setter jeg stor pris på hans kanskje, reneste jazzutgivelse, «That Lucky Old Sun» på Stunt Records fra 2010, hvor han samarbeider med gitaristen Jacob Bro, bassisten Anders «AC» Christensen, trommeslageren Jacob Høyer, vokalistene Marie Fisker og Mette Lindberg, saksofonisten Jacob Dinesen, trombonisten Mads Hyhne og trompeteren Kasper Tranberg, pluss hans dobbeltLP «Gamle sange – I live» på Abra Cadabra Production, fra 1979, mine tre favoritter.

Povl Dissing døde 18. juli 2022 i en alder av 84 år.

Tekst: Jan Granlie
Foto: Helene Hasen (rawformat.dk)

 

Skriv et svar