Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Våre beste video-klipp

Mens vi venter på Jazzeventyret

Tre andre NRK-serier om norsk jazz!


Det har vært jobbet lenge i NRK med en ny serie om norsk jazz’ historie. Serien, som er gitt navnet «Jazzeventyret», stiller det store spørsmålet Hvordan ble lille Norge et stort jazzland?

Kanskje er Norge den adressen som Stuart Nicholson etterlyste i sitt kritiske spørsmål fra 2005, Is Jazz Dead? Or Has It Moved to a New Address i sin analyse om tilstanden i samtidens jazz.

En uke før NRK lanserer og legger ut på NRK.no serien «Jazzeventyret» i fire episoder, på totalt i overkant av tre timer, tirsdag 11. mars, la de mandag 4. mars, ut alle fem avsnitt av serien «Norsk jazz fra Bristol til Blå».

Serien ble laget i 1999, og ble sendt første gang fem søndager i november/desember 1999, med oppstart søndag 21. november 1999. Serien ble ledet av Dag Åkeson Moe, og omfattet en rekke intervjuer og sjeldne — og nye — opptak. Åkeson Moe hadde også gjort det meste av tilretteleggingen av materiale for serien, i samarbeid med bl.a. Norsk Jazzarkiv.

Serien var delt i fem avsnitt;

1. Swing og mainstream
2. Tradjazz
3. Bop- og cool-tendenser
4. Det internasjonale gjennombruddet
5. Nye trender på 90-tallet

Episodene er tett på en halv time lange, så serien har en total lengde på i underkant av to og en halv time. Ved å følge lenken nedenfor, kan du se det første programmet. Avspillingen fortsetter automatisk med neste episode etter slutt. Direkte tilgang til hvert av de neste fire avsnittene, finner du ved å klikke på serietittelen under NRK-skjermen. Klikk Full skjerm-symbolet nederst til høyre i skjermbildet etter at du har startet avspillingen, for å se avsnittet i stort format.

La meg samtidig peke på ytterligere to serier som kan være en bakgrunn for å se «Jazzeventyret»:

1) To episoder med serietittel «Glimt fra norsk jazzhistorie», utviklet av Jan Horne, Johs Bergh og Karin Krog i 1979,

2) Åtte episoder i serien «Ung norsk jazz», laget av Jan Horne og Erling Wicklund i 1990/91,

Tekst: Johan Hauknes