Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ANDREAS LOVEN

«District Six»
LOSEN RECORDS LOS 152-2

Pianisten Andreas Loven lærte å spille piano av sin bestemor da han var seks år gammel. Han har blant annet tatt timer hos Tord Gustavsen i Norge og Andrew Liley i Sør-Afrika, hvor han har slått seg ned. Han bor i Cape Town, hvor han, de senere årene, har spilt med en rekke musikere fra byen og landet.

Hans forrige innspilling, «Nangijala» (Losen Records), fikk gode anmeldelser. Den ble anmeldt på salt-peanuts.eu for et drøyt år siden (https://salt-peanuts.eu/record/andreas-loven/) og her skriver vi blant annet at «det kommer veldig klart fram at Loven har hatt timer med Tord Gustavsen, og det hadde ikke overrasket meg mye om en plate med Loven vil finne veien til ECMs innspillingsstudioer etter hvert. Han spiller hele veien ytterst lyrisk, og hans teknikk er upåklagelig. I tillegg skriver han fine komposisjoner som nærmest oser av hjemlengsel. Det er gjennomgående en litt melankolsk stemning over musikken, som gir en fin ro over det hele». På sin debut hadde han med seg saksofonisten Buddy Wells og trommeslageren Spha Mdlalose, mens han på sin nye innspilling spiller med bassisten Romy Brauteseth, saksofonisten Buddy Wells og trommeslageren Clement Benny. Innspillingen er gjort i Cape Town, med musikere som har tilhold i byen.

Som Tord Gustavsen har han utvidet fra den tradisjonelle trioen, til et litt større format, noe som kler musikken bra.

Loven har også denne gangen skrevet alle låtene, og jeg synes de har mer røtter i det sør-afrikanske denne gnagen.

Buddy Wells er en saksofonist som minner om flere med bakgrunn fra Sør-Afrika som man har hørt tidligere, gjerne spesielt med Dollar Brand (Abdullah Ibrahim). Bassist Brauteseth fungerer godt inn i helheten med fint og «røddig» spill og trommeslageren Benny spiller lett og fint, og er med på å gjøre dette til en ytterst behagelig lytteopplevelse.

Loven selv er en glimrende pianist, som vi kan høre har vokst siden den forrige innspillingen. Jeg synes spillet hans er blitt mer personlig, og selv om vi kan høre flere av hans inspirasjonskilder, er det hans eget spill som kommer best fram.

Spesielt liker jeg åpningssporet «Good news», som er veldig sør-afrikansk. Andresporet «In tune» har mye Gustavsen og Helge Lien i seg, kanskje fordi det er en ballade, og Lovens spill her er strålende.

Tredjesporet, «Roots» har klare røtter til en del norsk musikk, og det første som faller meg inn er bassisten Mats Eilertsens plater. Her får vi nydelig saksofonspill av Wells, og alle musikerne fungerer godt sammen. Jeg får også litt Jim Pepper-følelse når jeg hører denne. Vakkert!

«African piano» er neste. Og her får vi akkurat det tittelen beskriver, en afrikansk låt, med det typiske rytmiske mønsteret vi kjenner fra mange innspillinger med for eksempel Dollar Brand.

Og slik fortsetter det. «Shine» kunne vært innspilt av Jan Garbarek, med Bobo Stenson på piano – en rolig ballade som er vakker og nordisk, mens «Inside District Six» er nok en sør-afrikansk sak, som er en av favorittene på platen. Den swinger fint hele veien med fint spill fra alle involverte.

«Please forgive me» starter med mer sør-afrikansk-inspirert pianospill, som swinger upåklagelig. Hva Loven har å be om unnskyldning for, vet jeg ikke, men med en slik låt bør alt tilgis. Fint unisont spill mellom han og Wells, gjør seg godt i denne låta, før vi får et fint saksofonkor fra Wells. Her spiller han nesten rett fra Carlos Wards stemme i en eller annen Dollar Brand-låt. Vakkert!

«The Boiler» er en frisk låt som kanskje er den mest «amerikanske» på platen, før de runder av med «Departing Tokyo», en ballade, som er den perfekte avslutningen på en nesten skremmende fin innspilling.

Lyden er strålende hele veien, noe Murray Anderson i Milestone Studios skal ha all ære for.

Jeg synes Andreas Loven med «District Six» har laget en adskillig friskere og bedre plate enn debuten. Han har her satt sammen et band som til fulle forstår hvor han vil med musikken, og hele veien låter dette fint. Det swinger fint hele tiden, og han har med ytterst gode musikere, og han overrasker positivt med denne «andrerunden».

La Loven ta med seg dette bandet på en lengre turné i Norden. Vi vil alle ha godt av å høre denne fine musikken med røtter både i nord og sør.

Jan Granlie

Andreas Loven (p), Romy Brauteseth (b), Buddy Wells (s), Clement Benny (dr)

Skriv et svar