Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ANDREAS LOVEN

«Nangijala»
LOSEN RECORDS LOS 135-2

Pianisten Andreas Loven kommer opprinnelig fra Oslo, men er for tiden bosatt Cape Town i Sør-Afrika. Han startet tidlig å spille piano mens han, i følge ham selv, ble foret med pannekaker av sin bestemor. Han har studert med Tord Gustavsen og han har studert ved Andrwe Liley ved the South African College of Music.

På hans debutinnspilling, «Nangijala», har han med de to sør-afrikanske musikerne Buddy Wells (saksofoner) og Spha Mdlalose (vokal på to spor).

Musikken er gjennomgående svært lyrisk, og en slags blanding av inspirasjoner fra Sør-Afrikanske musikere som Dollar Brand (Abdullah Ibrahim), men samtidig inneholder musikken også sterke elementer fra norsk musikk, som på andresporet «To små troll». I tillegg får vi servert hans versjon av Bent Fabricius Bjerres «Flåklypa».

I det hele er dette blitt en nydelig innspilling, selv om jeg kanskje savner litt energi og vitalitet i helheten. Wells spiller vakkert sopransaksofon der hvor han bidrar. I de låtene hvor Mdlalose medvirker, «Medvind» og «Ekhaya», får vi de klareste inspirasjonene fra den sør-afrikanske musikken, og Dollar Brand (Abdullah Ibrahim).

Det kommer veldig klart fram at Loven har hatt timer med Tord Gustavsen, og det hadde ikke overrasket meg mye om en plate med Loven vil finne veien til ECMs innspillingsstudioer etter hvert. Han spiller hele veien ytterst lyrisk, og hans teknikk er upåklagelig. I tillegg skriver han fine komposisjoner som nærmest oser av hjemlengsel. Det er gjennomgående en litt melankolsk stemning over musikken, som gir en fin ro over det hele.

Jeg synes det er flott at et lite selskap som Losen Records utgir plater med såpass ukjente musikere som Andreas Loven. Så får vi bare håpe at folk kjenner sin besøkelsestid, og investerer i slike plater med musikere man ikke leser om i tabloidavisenes etter hvert så elendig dårlige dekning av jazzplater.

En fin debut, men det hadde kanskje smakt med litt mer energi.

Jan Granlie

Andreas Loven (p), Buddy Wells (s), Spha Mdlalose (v)

Skriv et svar