Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BENJAMIN KOPPEL

«White Buses – Passage To Freedom»
COWBELL RECORDS

Benjamin Koppel er en dansk saksofonist som i flere år har vært fokusert på jødenes situasjon etter andre verdenskrig. Samtidig driver han sin egen festival innad i Copenhagen Jazz Festival, hvor han setter sammen en rekke stjerneband hvor han ofte selv er med som viktig musiker.

På hans nye plate er det De hvite bussene som det blir fokusert på. Redningen av de danske jødene i oktober 1943 er et minne som fremdeles står sterkt bandt danskene.. Selv om de fleste som gjennomlevde prøvelsen for lengst er borte, lever hendelsene fra den tiden videre med familiene deres og i samfunnet som et vitnesbyrd om hva som skjedde.

På dette prosjektet, som er innspilt i New York, samarbeider Koppel med vokalisten Thana Alexa, trommeslageren Antonio Sánchez, pianisten Uri Caine, bassisten Scott Colley, cellisten Henrik Dam Thomsen og keyboardisten Søren Møller. Albumet inneholder hele 33 korte, vitnesbyrd som spesielt i de dagne vi lever i nå, blir sterke beskjeder både om det som skjedde og det det israelske lederskap holder på med nå på Gaza.

Og det er et fint verk Koppel har skrevet. Og de 33 korte komposisjonene eller vitnebyrd kan tolkes som et helhetlig verk, som jeg synes fokuserer mye på smerten til vitnesbyrdene. Særlig synes jeg vi kan høre det i Koppels altsaksofonspill, som fungerer som «hovedstemme».

Alle musikerne gjør en fremragende innsats, og man legger særlig merke til Sánchez fine trommespill og Colleys bass. Og tekstene som fremføres både av d e som har avgitt vitnesbyrdene(på dansk) og Alexa (på engelsk) binder sammen enkeltelementene på en fin måte. I tillegg liker jeg Alexas ordløse sang på noen av komposisjonene.

Kanskje skulle verket vært utviklet enda mer før de utga det på plate, for jeg synes egentlig at med såpass korte sekvenser kan musikken bli litt for oppstykket. Man kunne for eksempel lagt flere vitnesbyrd inn i hver komposisjon, så hadde det musikalske blitt mer helhetlig. Men utgivelsen er viktig, og bør kunne både ses i et historisk perspektiv og som et verk som er viktig i dag. For det vitnesbyrdene forteller kunne like gjerne vært uttalt i dag om hvordan de israelske myndighetene behandler folkene på Gaza.

Jan Granlie

Benjamin Koppel (saxophones), Thana Alexa (vocal), Antonio Sánchez (drums), Uri Caine (piano), Scott Colley (bass), Henrik Dam Thomsen (cello), Søren Møller (keyboards)