Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BRASKIRI

«The Couch Principle»
BERTHOLD RECORDS LC-27984

Når man får tilsendt en plate i posten, hvor kvitteringen fra Verdal Post i Butikk, fra Bunnpris i Verdal vedlagt, som bevis på at konvolutten platen er sent i kostet kr 14,90, beviser det at utgiverne nærmest ber på sine knær om at platen skal anmeldes på salt-peanuts.eu.

Og vi lar oss overbevise allerede før vi har satt på platen. Særlig fordi en av musikerne, og eneste nordmann i kurven, som nesten er navnebror, og lyder navnet Steffen Granly er med i bandet og spiller tuba. I bandet finner vi også trompeteren Bert Lochs, pianisten Dirk Balthaus og trommeslageren Wim Kegel, tre musikere som passer som hånd i hanske til Granlys tubaspill.

Dette er, så vidt jeg vet, bandets andre plateutgivelse, etter «Killing the Mozarella», som kom for noen år siden (les anmeldelsen på salt-peanuts.eu HER). Alle de 10 komposisjonene er skrevet av trompeteren Lochs, og det er, naturlig nok, han som sitter i førersetet gjennom mesteparten av platen. Men det er fire dyktige musikere vi får høre i Braskiri. Steffen Granly følger godt de norske tubatradisjonene etter Stein Erik Tafjord og Daniel Herskedal, mens Balthaus har god oversikt over pianotangentene, og leverer fint ensemblespill og noen nydelige solier. Hør bare på hans intro til den fine balladen «Lament for B.». Nydelig! Bert Lochs har en klar og fin tone i trompeten, nesten litt i klassen hvor vi finner den britiske trompeteren Laura Jurd og norske Matthias Eick. Han skriver fine låter, som ligger i et slags brass-band-landskap, men med minst en fot inne i be-bopen og den moderne, europeiske jazzen, som så mange følger nå om dagen. Og bakerst holder trommeslager Kegel full kontroll på sine medmusikanter med løst og fint spill i den nyere, europeiske tradisjonen.

Det er tydelig at både Balthaus og Lochs har en egen sans for norske tubaister. De har tidligere gjort plater og konserter med før nevnte Daniel Herskedal, så kanskje har Granly steppet inn som vikar for Herskedal en gang, og så har de funnet tonen.

«The Couch Prinsiple» er blitt en fin plate i den nyere europeiske tradisjonen, hvor gode komposisjoner går godt sammen med fire dyktige musikere som trives i selskap med hverandre.

Jan Granlie

Bert Lochs (tp, flh), Steffen Granly (tuba), Birk Balthaus (p), Wim Kegel (dr)

Skriv et svar