Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

Danske jazz udgivelser juni – september 2014

Her omtales en række af de seneste danske jazzudgivelser, som det er lykkedes mig at få fingre i. Nogle får få ord med på vejen, andre bliver fyldigt anmeldt, hvis … Les videre

Her omtales en række af de seneste danske jazzudgivelser, som det er lykkedes mig at få fingre i. Nogle får få ord med på vejen, andre bliver fyldigt anmeldt, hvis musikken er krøbet ind under huden og er blevet der.

Der er links til pladeselskaber efter hver omtale, så klik selv videre, hvis du finder noget som tiltaler dig.

Månedens hit:

NORDAL TWANG
«South Of The Border»
LONG LIFE RECORDS
Guitaristen Jesper Nordal har det helt rigtige tag på sin Stratocaster. Han styrer sine pedaler med modent overblik. Han tør tage fat i vibratoarmen. Genren er den der udefinerlige, hvor instrumental syrerock møder jazz. Men er det ikke håbløst gammeldags? Jo, men hvad gør det, når bare det er spillet med nerve og en utøjlet kærlighed til genren. Jesper Nordal kan sin Hendrix, han kan sin Hank B. Marvin, han kan sin Frisell, og ikke mindst kan han sig selv. Han er herre i sit selvdefinerede musikalske hus. Det er 100 % maskulin musik, det her. Der er intet føleri og nu-skal-vi-spille-en-smuk-sang-som-vores-piger-kan-lide-det. Næ nej, selv balladerne får en på bærret. Jesper Nordal kan spille enkelt uden at det bliver banalt og kan også spille syret uden at det ender i det rene freeform-pjat. Fredrik Lundins djærve blæserarrangementer og soli løfter musikken op i en anden sfære og gør, at også jazzfolket vil kunne tage denne udgivelse til sig uden dårlig samvittighed. Nordal Twangs ”South of the Border” er en af årets bedste udgivelser.

Jesper Nordal (g), Esben Eyermann (b), jesper Uno Kofoed (dr) m.fl.

www.jespernordal.dk
www.pladekisten.dk

 

GINMAN / EIVØR
«The Color Of Dark»
SONY
I et lydunivers, der skylder den engelske halvfjerdser / firser musik en del, skaber den dansk / færøske duo en række dramatiske stemninger, der nærmest skriger på at blive fremført live, understøttet af lys, bomber og animeringer på bagscenen. Det er med andre ord meget filmisk musik. Musik, der lever i kraft af antydninger mere end klart definerede figurer.

Der er med garanti brugt lang tid på at forberede denne produktion. De rene, akustiske instrumenter ligger langt tilbage lydbilledet. Fokus er lagt på de lange klange, forvrængede guitarer, skrattende perkussion og udefinerlige keyboardlyde. Innovativt og provokerende og dog med stor respekt for de musikalske oplæg.

Ginmans flot mejslede bas er som altid hør- og mærkbar og er det solide fundament igennem hele LPen, ligesom han har komponeret al musik, bortset fra en smuk gendigtning af ”Gloomy Sunday”.

Kvindestemmer skal i dag helst lyde både lillepigeagtige og på samme tid rumme naiv uskyld og sensuel erfaring. Eivør (Pálsdóttir) er et perfekt eksempel på dette nye (nordatlantiske?) ideal. Kan man vænne sig til det, er hun den perfekte forløser af Ginmans mørke musik.

Som titlen på LPen mere end antyder, rummer The Color Of Dark ikke musik, der opfordrer til glædesfuld, løssluppen hippiedans i solskin. Snarere peger den i retning af vintermørke, knudrede træstammer og rynkede øjenbryn.

Kodeord på denne LP og dette flot udviklede musikalske univers kunne være: Drama, alvor, vilje, kontrol og intens skabertrang. Men under alle omstændigheder er The Color Of Dark et stærkt statement fra en komponist, der stadig udvikler sig og en gruppe, der har bud efter såvel det unge, hippe publikum som den voksne, modige del af lytterne.

Lennart Ginman (b), Eivør Pálsdóttir (voc), Kæv Glieman (keyb), Oliver Hoiness (g), Mads Emil Nielsen (dr).

www.ginman.dk
www.sonymusic.dk

 

JAN HARBECK QUARTET FEAT. WALTER SMITH III
«Variations In Blue»
STUNT
Tenorsaxofonisten Jan Harbeck kan noget med stemninger. Han kommer igennem til alle med sin støvede og indtrængende tone og sine fint cicelerede fraseringer. Her høres han i gensidigt inspirerende samarbejde med instrumentkollegaen Walter Smith lll. Det er jazz, som kigger i bakspejlet, men der er masser af farver i musikken.

JH, WS (ts), Henrik Gunde (p), Eske Nørrelykke (b), Anders Holm (dr).

www.sundance.dk

 

BLUE LOTUS
«Seven Continents»
STUNT
Vi er henne i den del af musikken, der kan bruges som musikalsk baggrundstapet hvis man vælger det. Men sætter man sig ned og lytter, er der meget mere at hente end blot diskret vellyd.

I en forunderlig blanding af klassisk indisk musik, flamenco og god, gammeldags akustisk syremusik, bliver man indhyllet i de smukkeste tonerækker fra guitaristen Mikkel Nordsø, harpenisten Tine Rehling, den indiske fløjtespiller Shashank Subramanyam, Patri Satish Kumar og Sai Giridhar på mridangam, alt imens Ole Theills tablas konstant kommenterer og lægger op til heftige dueller med solisten.

Det er rumklangsdomineret musik, men anvendt i de rigtige doser, er rumklang som bekendt rigtig godt. Og det har Nordsø efterhånden en vis rutine i.

Mikkel Nordsø (g), Tine Rehling (harp), Ole Thgeill (tablas) m.fl.

www.sundance.dk

 

JACOB DINESEN
«Yasmin»
STUNT
Smuk, enkelt og iørefaldende projekt med tenorsaxofonisten Jakob Dinesen i centrum. Tenor, bas, trommer, piano og en strygekvartet spiller dels standardmelodier, dels JDs egne kompositioner, arrangeret af pianisten Magnus Hiorth.

JD (ts), Magnus Hjorth (p, arr), AC (b), Jacob Høyer (dr) & strygekvartet m.fl.

www.sundance.dk

 

THE DANISH RADIO BIG BAND
«Spirituals” arranged & conducted by Vincent Nilsson»
STORYVILLE
Danmarks ældste pladeselskab Storyville fejrer her det danske national jazzorkesters 50 års jubilæum og basunisten Vincent Nilssons 40 år medlemskab af samme orkester. Det er en festlig og forrygende udgivelse, hvor Nilssons store kærlighed til ”andliga sångar” fremgår med al ønskelig tydelighed i en række fantastisk flotte og glade arrangementer af udødelige gospelsange og spirituals.

Det lyder som om DRBB har haft det rigtig sjovt med dette projekt. Orkestret spiller skarpt og alligevel med den løshed, der giver fornemmelsen af at de også behersker dette udtryk.

Udover de flotte arrangementer er scoopet tilføjelsen af den cubanske congaspiller og sanger Eliel Lazo, der lægger hele sin caribiske sjæl i de smukke sange.

Endnu en udgivelse med DRBB kommer 2. oktober; en 6 CD box med titlen ”A Good Time Was Had By All”, med udpluk fra hele det halve århundrede, orkestret har været en markant figur i dansk jazz.

www.dr.dk/Koncerthuset/kor-og-orkestre/dr-big-bandet/forside

www.storyvillerecords.com

 

KRISTIN KORB
«Finding Home»
DOUBLEK MUSIC
Charmerende og ærlig mainstream jazz med den amerikansk, i Danmark bosatte bassist og sangerinde Kristin Korb. I en række selvskrevne og omarbejdede standards synger Kristin Korb sig direkte ind i en hver musikelskers hjerte. Det bliver ikke gjort sværere og mere brainy end det er. Og så spiller Korb en mean kontrabas!

KK (b, voc), Magnus Hjorth (p), Snorre Kirk (dr) m.fl.

www.kristinkorb.com

 

MARIA FISKER / KIRA SKOV
«The Cabin project»
STUNT
To sangerinder og komponister, Marie Fisker og Kira Skov, har været ude i den dybe canadiske skov og har undfanget en CD, der vil tiltale de lyttere som ikke lader sig binde af genrerne. Folk/rock, singer/songwriter anno 2014? Lyt og bestem selv. Det er de store følelser og de stærke kvinder der bestemmer her.

MF, KS (voc m.m.), Ned Ferm (ts), Oliver Hoiness (g) m.fl.

www.sundance.dk

Niels Christensen

Skriv et svar