Prosjektet «October Meeting» startet vel egentlig i Berlin under jazzfestivalen der, men har etter hvert forflyttet seg lenger vest, til klubben Bimhuis i Amsterdam. I 1987 og 1991 (anmeldelse av platen som kom etter 1991-happeningen, kan du lese her https://salt-peanuts.eu/record2have/diverse-artister-2/) var det Huub van Riel, som var bookingansvarlig på Bimhuis fram til 2017, etter 40 år i tjenesten, som sto for arrangementet. Og «happeningen» i 2016, var et av de siste store prosjektene han gjorde før han ble takket av som en av Europas viktigste klubbdrivere.
October Meeting 2016 gikk over tre dager, og presenterte en rekke, mer eller mindre «ad hoc»-prosjekter med yngre musikere innenfor den frittgående delen av jazzen. Og salt-peanuts.eu var selvsagt til stede (våre to anmeldelser av arrangementet kan du lese her HER og HER.
Nå syntes vi kanskje at tre dager med de samme musikerne, riktignok i forskjellige konstellasjoner, ble i meste laget, men nå har journalisten Peter Margasak, som var en slags vert gjennom hele arrangementet, komprimert konsertene ned til to CDer, som jeg synes gir et godt bilde på hva som rører seg i den nyere delen av den Europeiske jazzen.
Det starter med «Waterzooi & Dame Vostre Doulz Viare» med bassklarinettistene Joachim Badenhorst, Joris Roelofs og Ziv Taubenfeld, gitaristen Reiner Baas og trommeslageren Onno Govaert, og vi får mange høydepunkter før gitarist Jasper Stadhouders, multiinstrumentalisten Oscar Jan Hoogland og trommeslageren Christian Lillinger runder av med «Practical Music» drøyt to timer etter starten. Derimellom får vi høre musikere som altsaksofonisten Mette Rasmussen, trompeteren Susana Santos Silva, vokalisten Sofia Jernberg (i flere fantastiske strekk), pianisten Alexander Hawkins, bassisten Petter Eldh, cellisten Harald Austbø, pianisten Kaja Draksler, bassisten Olie Brice, saksofonisten John Dikeman og en rekke andre oppegående, unge, relativt unge musikere, hvor så godt som alle er i ferd med å etablere seg i toppen av den auropeiske, frittgående musikken.
Jeg synes Margasek har klart å plukke ut det mest interessante fra disse tre dagene i samlingen. Alle musikerne er med på å trekke den moderne jazzen framover, og det finnes nesten ikke et eneste strekk på disse to platene som ikke er spennende. Men hvis man absolutt skal trekke fram noen favoritter fra denne weekenden, så kommer strekket «Untitled» med Mette Rasmussen, Ada Rave, Susana Santos Silva og Kaje Draksler høyt. Det samme gjør «Concept Worst» med Sofie Jernberg, Joachim Badenhorst, Raphael Vanoli, Petter Eldh og Gerri Jäger, eller Jernberg samspill med Alexander Hawkins i «Gigi’s Lament & Muziqawi Silt» (kanskje platas aller mest spennende strekk), som viste storheten hos de to ytterst spennende musikerne. Men jeg forstår ikke hvorfor Margasek ikke har tatt med trioen med Kaja Draksler, Petter Eldh og Christian Lillinger, som jeg syntes var ett av høydepunktene denne weekenden.
Men dette blir bagateller! Det er, uansett spennende å få et gjenhør med en del av det som foregikk i den flotte Bimhuis-klubben disse dagene. Og hvis det er snakk om å gjenta suksessen, så kommer mer enn gjerne salt-peanuts.eu nedover. For den musikken man får muligheten til å høre ved et slikt arrangement, er en del av det viktige man får muligheten å følge framover innenfor denne musikkstilen i Europa. Og skal man holde seg oppdatert, så er det her man skal være. Og så kan man se seg litt tilbake en stund etterpå, når høydepunktene kommer ut på plate.
Jan Granlie
Sofia Jernberg (v), Mette Rasmussen (as), Ada Rave (ts), John Dikeman (ts), Yedo Gibson (s), Joachim Badenhorst (bcl), Joris Roelofs (cl, bcl), Ziv Taubenfield (bcl), Susana Santos Silva (tp), Morris Kliphuis (frh), Harald Austbø (c, v), Kaja Draksler (p), Alexander Hawkins (p), Reiner Baas (g), Raphael Vanoli (g), Oscar Jan Hoogland (machines, synth, el.clavichord, rec.player, playback), Petter Eldh (b), Olie Brice (b), Onno Goevaert (dr), Christian Lillinger (dr), Gerri Jäger (dr)