Den ubestridte lederen for det tyske plateselskapet ACT, Siggi Loch fylte 70 år i sommer. I den forbindelse samlet han ikke bare sine venner til fødselsdagsselskap, nei, han ga like godt ut en boks med 5 CDer med historien til ACT.
Det starter med CDen han har gitt tittelen «The Beginning». Her åpner det med et opptak med Sidney Bechet and his New Orleans Feetwarmers fra 1940, som en slags prolog til hva vi har i vente.
Og derfra og ut er dette en hitparade fra ACT sin historie. Så godt som alle artistene på ACT er representert. Fra Klaus Doldinger Quartet, via Larry Coryell & Philip Catherine til Nils Landgren Funk Unit på første CDen.
Andre CDen har fått tittelen «Blues & Rock», and det starter med John Lee Hooker og låta «Della Mae», før vi får Memphis Slim & Willie Dixon, Muddy Waters, Buddy Guy osv. før det ender opp med Olaf Kübler.
TredjeCDen har fått tittelen «Crossing Borders» og inneholder musikk fra George Gruntz, Victoria Tolstoy/Ale Möller, Diego Vargas Grupo Flamenco Gitano, forskjellige utgaver av prosjektet Jazzpaña med bl.a. Michael Brecker/Gerardo Nuñez. Vi får høre Ulf Wakenius sammen med Lars Danielsson og Morten Lund, Bugge Wesseltoft & Henning Kraggerud og Danilo Rea & Flavio Boltro med flere, før vi går over på fjerdeCDen, «Visions of Jazz» som åpner med Bugge Wesseltoft og «Greensleves (What Child Is This» før vi får Jasper van’t Hof/Wayne Krantz, Nils Landgren & Esbjörn Svensson, e.s.t, Jack DeJohnette & Bernard Purdie, Eberhard Weber med Albert Mangelsdorff og Wolfgang Dauner, Ida Sand, Kalle Kalima Trio, Michael Wollny & Marius Neset, før det ender opp med Iiro Rantala og «Happy Xmas, War Is Over».
Så rundes bunken med CDer av med «Jazz at Berlin Philharmonic», hvor Iiro Rantala og Michael Wollny utfordrer hverandre i «Tears For Esbjörn», før vi får Nils Landgren (en av de mest trofaste ACT-musikerne) sammen med Johan Norberg, Michael Wollny Trio, Solveig Slettahjell med In the Country og Knut Reiersrud, Chano Dominguez & Marius Neset, før det ender opp med Hugo Siegmeth og Modern SAtring Quartet.
Som du forstår, så er det enormt mye variert musikk vi får i denne boksen. Her er jazz i (nesten) alle variasjoner, men hele tiden så hviler Siggi Loch over det hele med myndig hånd.
Det som byr meg mest i mot på denne utgivelsen, er ikke musikken i seg selv. Det er utrolig mange fine musikalske øyeblikk vi får stifte bekjentskap med gjennom disse fem CDene. Men det følger også med et hefte, som er en nesten i overkant gedigen hyllest til Loch og hans liv og virke. Masse bilder av større og mindre musikalske stjerne, selvsagt med Loch sammen med stjernene, og bilder av musikere som aldri har vært i nærheten av å spille inn plater på ACT, så som Rod Stewart og Britt Eklund, Mick Jagger, George Harrison, Bette Midler, Franz Beckenbauer og Neil Young. Dette er sannsynligvis fra tiden før Loch startet sitt eget selskap, og var ansatt i Universal, og noe som ikke har noen ting med denne utgivelsen å gjøre.
Jeg synes derfor det hele blir en digging av egen personlighet, jeg ikke synes passer seg. Riktignok skriver han på sistesiden i heftet, «With a Little Help from My Friends», men det er ikke mange andre av de som har jobbet hardt og lenge for å få plateselskapet ACT dit de er i dag som er nevnt. Her er det i stedet sjefen sjøl som får all oppmerksomhet og hyllest. Og det synes jeg ikke passer seg!
Men mye av musikken er mer enn bra nok til å stå for seg selv. En velvoksen og fyldig boks, som kunne blitt bra, hadde det ikke vært for det medfølgende heftet.
Jan Granlie