Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DON CHERRY

«Om Shanti Om»
BLACK SWEAT RECORDS, BS058-CD

Donald Eugene Cherry ble født den 18. november 1936, og forlot det jordiske den 19. oktober 1995. Han ble først kjent for et større jazzpublikum da han samarbeidet med Ornette Coleman, et samarbeid som startet på slutten av 50-tallet, og som varte i mange år. Sammen utga de 15 plater på «godkjente plateselskaper», men det eksisterer sikkert en rekke andre godbiter også som piratutgivelser, uten at jeg har oversikt over dem. Han utga en rekke plater i eget navn, og det startet med «The Avant-Garde» sammen med John Coltrane på Atlantic i 1961, og ble avsluttet med ECM-utgivelsen «Dona Nostra» i 1993. Men han debuterte på plate med Ornette Coleman allerede i 1958, og platen «Something Else!!!», som ble fulgt opp med Colemans «Tomorrow is the Question» (Contemporary, 1959) og Paul Bleys «Live at the Hilcrest Club 1958» på Inner City (1958, med nyutgivelse i 1976).

Gjennom sitt rikholdige liv spilte han inn plater med New York Contemporary Five, stjernebandet Old and New Dreams, trioen Codona, Albert Ayler, Charles Brackeen, Allen Ginsberg, Charlie Haden (blant annet med Liberation Music Orchestra), Abdullah Ibrahim, Clifford Jordan, Steve Lazy, Michael Mantler, Sunny Murray, Jim Pepper, Lou Reed, Johnny Diani, Bengt Berger, Rip, Rig + Panic (med stedatteren Neneh Cherry), og en rekke andre fra freejazzens gullalder.

Etter hans død har det kommet en og annen spennende utgivelse fra den gode trompeteren, mange med relativt dårlig lydgjengivelse, men også noen som holder høy standard. (Og her er det viktig for den som skal handle Cherry-plater på nettet, å vite at det også forekommer en crooner-vokalist med samme navn, slik at du ikke går i fella og bestiller feil, slik jeg gjorde!)

Han bodde mange år i Sverige, og ble en slags kultfigur innenfor den svenske (og nordiske) jazzen, som påvirket mange av de mer «søkende», svenske (og nordiske) musikerne i denne perioden. Dette kan for eksempel høres på platene «Live in Stockholm» (Caprice, 2013) og «Modern Art» (Mellodronen, 2014) hvor han spiller med Tommy Koverhult (fl), Georg Wadenius (g, v), Tommy Hultcrantz (b), Bronislaw Suchanek (b), Moki Cherry (tamboura), Lena Ahlman (tamboura), Peter Ek (tabla, claves, calabash, trattle, drone zither), Per Tjernberg (perc, hand-drum). (Den sistnevnte platen er anmeldt HER).

Av andre plater han gjorde mens han var «svensk» kan vi nevne «Eternal Rhythm» hvor han spilte med blant andre trombonisten Eje Thelin, saksofonisten Bernt Rosengren og bassisten Arild Andersen og glimrende «Live At Café Montmartre 1966» i to volumer, med blant andre bassisten Bo Stief.

I Sverige bodde han ute på landet med barn, venner og fru Moki, som står ansvarlig for plateutgivelsen av dette radioopptaket fra Italia i 1976. Her møter vi han sammen med perkusjonisten Nana Vasconcelos, gitaristen og fløytisten Gian Piero Pramaggiore og Moki (Karlsson) Cherry på tanpura. Vi får åtte låter, som på utmerket måte viser hvor Cherry befant seg musikalsk og sjelelig på den tiden.

Det er mye meditasjon i musikken, men ikke slik at det blir noe i nærheten av «new age». Gjennom alle de åtte låtene får vi møte musikere som er svært dedikerte til det de holder på med, og med den brasilianske mesterperkusjonisten Nana Vasconcelos, som blant annet bidrar med strålende berimbau-spill i sin solo-låt «Nana’s Solo», blir dette ytterst spennende, som på mange måter plasserer Cherry inn i et helt eget musikalsk univers, hvor sang og musikk med røtter i Afrikanske ritualer tar oss med til nye musikalske områder.

Sammen med strålende trompetspill fra Cherry, Vasconcelos glitrende perkusjonsspill og Pramaggiores fine gitar- og fløytespill og Moki Cherrys tanpuraspill, bidrar de alle med fin vokal som er med på å gjøre platen spennende.

Don Cherry er, ved siden av Miles Davis og et par, tre andre trompetere, en av våre absolutte favoritter på instrumentet, og særlig som her, og på så godt som alle innspillingene, på pocket-trompet. Og denne utgivelsen, som vi må innrømme vi var litt skeptiske til i utgangspunktet, beviser at han var en ytterst kreativ og dyktig musiker som lagde sitt helt egne og personlige jazzunivers.

Vi vet at Orkesterjournalen/Jazz sin redaktør Magnus Nygren holder på med en biografi om Cherry, og slik vi tror det blir, vil den særlig handle om hans tid i Sverige. Og vi har lenge gått og ventet på å få gå inn i Cherrys liv og tanker via denne boken, som sammen med alle platene vil gi oss bedre innsikt i en helt særegen kunstner og musikers liv.

Dette er en innspilling alle som har sans for afrikansk musikk kombinert med «moderne» jazz bør skaffe seg. Og for den som har hyllene fulle av Don Cherry-plater fra før, er dette nok en strålende plate å skaffe seg. Det er musikk som er en stor glede å lytte til fra start til mål, og det er tydelig at Cherry var helt på høyden denne innspillingsdagen i RAI studio, da de gjorde fjernsynsopptaket «Incontro con Don Cherry» presentert av Franco Fayenz.

Et must i samlingen!

Jan Granlie

Don Cherry (pocket tp, fl, kora), Nana Vasconcelos (perc, berimbau), Gian Piero Pramaggiore (g, fl), Moki Cherry (tanpura)

Skriv et svar