Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

IG HENNEMAN

«Outside the Rain has Stopped»
STICHTING WIG, 32

Den nederlandske bratsjisten og fiolinisten Ig Henneman ble født den 21. desember 1945. Hun ble født i Haarlem, Nederland, og tok musikktimer som barn. Hun studerte bratsj og fiolin i Amsterdam og Tilburg, og komposisjon hos Robert Heppener. Etter å ha fullført studiene jobbet Henneman som fiolinist i forskjuellige orkestre, og var deretter med på å grunnlegge rockebandet FC Gerania hvor hun begynte å komponere. I 1985 grunnla hun Ig Henneman Quintet, og de senerd årene har vi hørt henne i Henneman Sextet, Duo Baars-Henneman med klarinettisten Ab Baars og Queen Mab Trio. Hun har vært innvolvert i flere plateutgivelser, og en av de seneste, Dropping Stuff and other Folk Songs (anmeldt HER), spiller hun sammen med den nylig avdøde trompeteren Jamie Bracnsh og fløytisten Anne La Berge. Men vi har også anmeldt flere av hennes utgivelser, og etter Dropping Stuff and other Folk Songs, har vi lyttet til både Solo Songs for Instruments på Stichting Wig (anmeldt HER) og Aforismen Aforisme Aforismes på Evil Rabbit, som er anmeldt HER.

Nå har hun samlet sammen musikk som representerer forskjellige perioder på hennes musikalske reise. Hun fant ut, etter å ha lyttet seg gjennom tidligere opptak, at alt, på en god måte, representerte henne som kunstner og hennes løpebane innenfor den friere improviserte musikken.

Og det starter med «Galina U» fra 2001/2002, som er inspirert av den russiske komponisten Galina Ustvolskaya, sammen med Ab Baars på klarinett, Henneman på bratsjm Anne la Berge på fløyte og Ansgar Wallenhorst på hyperorgan. Dette er musikk slik vi gjerne vil ha det fra Henneman, med tett og fint samspill, som beveger seg nesten mer mot det klassiske enn jazzen. Andresporet, «Solo Song for cello – As if – » (2019), er inspiret av diktet «I felt a Cleaving in my Mind» av Emily Dickinson, og blir fremført på strålende vis av cellisten Lidy Biljdorp. Her bidrar hun også med litt vokal, og låten beviser at Henneman er en god komponist innenfor samtidsmusikken og det improviserte. Lidy Biljdorp leverer nydelig spill, og komposisjonen til Henneman gir rom for mye improvisasjon, samtidig som det er en melankolsk og fin komposisjon. «February Turn» fra 2020, er en orgelsolo fremført av Gerrie Meijers på orgelet i Vershuerin. Dette er også en melankolsk og vakker komposisjon som maner til ettertanke, og som skal lyttes til i kirkerommet med et fullverdig kirkeorgel, før vi får den korte «Orgelend -een improvisatie voor ih» fra 2021, lest på hollansk av forfatteren Anneke Brassinga, fremført på Hollandsk, som jeg ikke forstår stort av Dette er Brassingas 75-årspresang til Henneman, før vi får servert «Improvisation Duo Baars Henneman», som en forlengelse av orgelsoloen og det resiterte. Her møter vi Ab Baars på klarinett og Henneman på bratsj, som de sikkert har snakket om i heimen før de gjorde innspillingen. En vakker duo gjort i et romtikk, som passer godt her.

Så kommer Brassinga tilbake med «Heen» fra 2006, før vi får «Bow Valley» (2005/2021) med Anne la Berge på fløyte, Ad Baars på shakuhachi, Annelie Koning på vokal og Gerrie Maijers på orgel. Dette er en «forsiktig» komposisjon, hvor musikerne lytter tett til hverandre og bidrar med melankolsk og (nesten) minimalistisk spill, før de avslutter med tittelsporet, «Outside the Rain has Stopped» fra 2021, hvor Henneman har vært inspirert av pianisten Cecil Taylors «intuitive, energic, loosely structured flow» for strykekvartett. Her hører vi den med Luna String Quartet, som består av Jenneke van Prooijen og Jellantsje de Vries på fiolin, Elisabeth Smalt på bratsj og Alistair Sung på cello. En nydelig komposisjon innenfor det samtidsmusikalske, hvor man gjerne kan ane Taylors frittgående svev over komposisjonen. Vakkert!

Sammen med platen kommer et vakkert, lite hefte med teksten til «Orgelend -een improvisatie voor ih», trykt i 75 eksemplarer (så vi får nesten håpe at det ikke er alle kjøperne av platen som får dette diktet i trykt form), en vakker gave sammen med en original, spennende, vakker, melankolsk og nydelig plate.

Jan Granlie

Ab Baars (ts, cl, shakuhachi), Anne La Berge (fl), Lidy Blijdorp (c), Anneke Brassinga (poems), Ig Henneman (comp., viola, Annelie Koning (v), Gerrie Meijers (org), Janneke van Prooijen (vio), Elisabeth Smalt (viola), Alistair Sung (c), Jellantsje de Vries (vio), Ansgar Wallenhorst (org)

Skriv et svar