Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JERVE / THORNTON / THORÉN

«Circustances»
AMP AT019

Plateselskapet AMP, har de senere årene produsert en rekke spennende utgivelser, hvor de har satt sammen nye konstellasjoner for å sjekke ut om det fungerer i platesammenheng. Gjennom de senere årene er det kommet flere plater som har gitt musikere muligheten til å treffes på kryss av landegrenser og tidligere erfaringer, så også med denne trioplaten.

Pianisten Kjetil Jerve gjorde for et drøyt år siden trioplaten «New York Improvisations» på Dugnad Records sammen med bassisten Drew Gress, saksofonisten Jimmy Halperin, pluss en ukjent trommeslager. Den ble anmeldt på salt-peanuts.eu, og fikk god kritikk (les hele anmeldelsen her).

Bassisten Tim Thornton, har sin egen kvartett i London, og har spilt med Musikere som Stan Sulzmann, Eric Alexander, Jim Mullen, Guy Barker, Gary Husband, Stan Tracey og Liam Noble, for å nevne noen. Mens trommeslageren Anders Thorén er den som driver plateselskapet AMP sammen med sin bedre halvdel. Eller egentlig er det vel henne som tar seg av de administrative og han det musikalske. Han er med på hoveddelen av platene som utgis på selskapet, og dermed er dette et skikkelig familieforetagende.

På «Circumstances» får vi tre komposisjoner av Jerve, en av Bill Evans («Time Remembered»), en av Allan Holdswoth («54 Duncan Terrace»), to av Thornton, en av Cole Porter («Everything I Love») og en man har skapt i fellesskap,  der og da i studio.

Kjetil Jerve er den som gjennomgående er den førende solisten på disse ni sporene. Og i likhet med veldig mange av sine kolleger fra Skandinavia, legger han seg tett opp til mange av de andre herfra, som har hørt mye på Bill Evans i studieperioden. Musikken er til dels svært nordisk, i den forstand at vi kjenner igjen musikken fra Jan Johansson, via Esbjörn Svensson til Bugge Wesseltoft i spillet hans. Vi har opplevd han flere ganger i Lana Trio eller i kollektivet Akmee, hvor han går adskillig lenger ut til «venstre» enn her, noe jeg savner litt på denne innspillingen. Jeg synes rett og slett at det blir litt for fint og vakkert, uten noe motstand, noe både Thornton og Thorén følger opp.

Hele veien er musikken vakker, lyrisk og veldig nordisk. Og det blir veldig vanskelig å sette fingeren på noe av det som blir fremført, fordi det gjennomgående er fryktelig bra spilt! De tre musikerne har virkelig funnet hverandre i opptakssituasjonen, og de ni låtene fungerer bra sammen. Men jeg savner at de innimellom bryter litt ut av det forventede, og som vi vet Jerve er i stand til å gjøre.

Jan Granlie

Kjetil Jerve (p), Tim Thornton (b), Anders Thorén (dr)

Skriv et svar