Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JONATHAN ANDERSEN

«Tiny Grass Is Dreaming»
GATEWAY, JVACD001

Den danske bassisten Jonathan Andersen utforsket det mangfoldige melodiske univers han har omgitt seg med, og hans plate «Tiny Grass Is Dreaming» er et resultat av flere års arbeid med musikken som bygger på forestillinger om hvordan nettopp de valgte musikerne ville fungere sammen i hans eget musikalske univers. Han sier selv at det som har surret oppe i hodet hans i mange år nå endelig kunne realiseres på en plateinnspilling.

De 12 komposisjonene beveger seg stilistisk fra den «nordiske» og lyriske tradisjonen via den tradisjonelle, amerikanske jazzen fra de siste 50 årene til den moderne samtidsjazzen.

Dette kan høres ut som en musikalsk blanding som raskt kan ende opp i noe uten personlighet og særtrekk, og som vil forsvinne inn i mengden av altfor mange plater som utgis nå om dagen, og som ikke setter nevneverdige spor etter seg.

Med seg på platen har han et solid «hold» som både er dyktige opg personlige, når vi hører dem i andre sammenhenger. Vi møter altsaksofonisten Magnus Thuelund, pianisten Jacob Anderskov og trommeslageren Espen Laub Von Lillienskjold, og alle komposisjonene er gjort av Andersen, og det hele er innspilt i The Village Studio i Vanløse den 7. og 8. oktober 2019.

Vi får 12 komposisjoner, som spenner litt i stil og uttrykk, men som hele veien har en fellesnevner i godt «samspill» og overraskende bidrag fra enkelte av musikerne. Og da tenker jeg spesielt på Jacob Anderskovs pianospill, som vi er vant til å høre i adskillig mer eksperimentelle sammenhenger enn her. Men med sine bidrag på denne platen, viser han til fulle at han er en alsidig pianist, som også kan spille relativt «streit» kvartettjazz. Trommeslager Von Lillienskjold dukker ofte opp på spillejobber på de mer tradisjonelle spillestedene i København, og vi har ofte hatt gleden av å høre han i JazzCup med forskjellige medmusikanter og prosjekter. Og vi har alltid likt det han har levert. Og her er det han som på mange måter er navet i kvartetten. Hans trommespill er delikat og lyttende hele veien gjennom.

Magnus Thuelund, vet jeg ikke helt om jeg har hørt tidligere, men vi husker hans fine plate, «Angel From The South», på Fresh Sound New Talent, som kom i 2018, hvor han samarbeider med blant andre Ralph Alessi, og som vi anmeldte på salt peanuts* (anmeldelsen kan du lese HER) eller platen «First Song» fra 2016 (anmeldt HER). Hans litt lyse og vennlige altsaksofonspill er på mange måter det man først merker seg på denne platen. For han er det mest benyttede solisten. Og hans solier er fine og oversiktlige, og hans lyse tone i hornet, er med på å gjøre platen sommervennlig.

Men det er Jonathan Andersen som er «bautaen» i denne fine innspillingen. Som komponist og bassist, har han den hele og fulle kontrollen på hva som foregår, og han er ikke ute etter å framheve seg selv altfor mye, men overlater mye av solistjobbene til de andre musikerne, mens han selv holder kontrollen over det hele. Men i de soliene han leverer får vi fint spill med fin oversikt.

Mesteparten av musikken foregår i mid-tempo, og komposisjonene er ikke de som umiddelbart havner inn i «The Real Book». Til det er de nok litt for like og ikke altfor originale. Men jeg føler at musikerne gjør det maksimale ut av materialet, og leverer en fin plate som viser fire musikere som trives i hverandres selskap, og hvor spesielt Anderskov leverer overraskende «streit» pianospill. Og sjettesporet, «Koan» er en nordisk perle!

Jan Granlie

Jacob Anderskov (p), Magnus Thuelund (as), Espen Laub Von Lillienskjold (dr), Jonathan Andersen (b)

Skriv et svar