Pianisten Kaja Draksler kommer opprinnelig fra Slovenia, men har siden hun satset på musikken vært bosatt både i Amsterdam, hvor hun tok sin musikkutdannelse, og i København, hvor hun nå fremstår som en av byens mest spennende pianister og «frittgående» musikere.
Hun har opp gjennom de siste årene, samarbeidet med flere spennende musikere i en rekke prosjekter, og fra tid til annen er hun å høre enten på Klub Primi eller i Koncertkirken i den danske hovedstaden.
Vi fikk først øye på henne i hennes Acropolis Quartet sammen med vokalisten Sanem Kalfa under 12 Points-festivalen for noen år siden, og etter det har vi fulgt henne med argusøyne gjennom egne prosjekter, duosamarbeid med pianisten Eve Risser, med trompeteren Susana Santos Silva og hennes egne små og store prosjekter.
Dette er andre platen hun gjør med sin oktett, hvor hun samarbeider med vokalistene Laura Polence og Björk Nielsdóttir, saksofonisten Ada Rave, klarinettisten Ab Baars, fiolinisten George Dumitriu, bassisten Lennart Heyndels og trommeslageren Onno Govaert. Deres første innspilling, «Gledalec» (Clean Feed) kan du lese anmeldelse av HER. Hun spilte også både på Moldejazz i 2019 (anmeldt HER) og på Copenhagen Jazz Festival (anmeldelse av den konserten kan du lese ved å scrolle deg nedover HER.
På den nye innspillingen, er tekstene skrevet av Robert Frost (1874-1963), og strekker resultatet fra den forrige oktettplaten enda noen skritt videre mot det klassiske og samtidsmusikalske. De to vokalistene har nydelige stemmer, og fungerer perfekt i tolkningen av Frosts tekster, enten de synger hver for seg eller sammen. De er gode lyttere og tilpasser seg hverandre på en utmerket måte. Hør for eksempel på det tredje sporet, «The Last Moving», eller sjettesporet «Away!», som vokalistene er med på å gjøre til to riktige perler.
Det musikalske er et ytterst spennende kollektiv, hvor Draksler har skrevet et relativt kompakt verk for sine utmerkede medmusikanter. Det er ikke kompakt på den måten at alle musikerne kjører på i et tett samarbeid, men kompaktheten dreier seg om at Draksler har skrevet et «verk» som henger svært godt sammen, og hvor musikerne har funnet sin rolle i det hele som fascinerer.
De sju «strekkene» Draksler har laget denne gang, gjenspeiler mye av hennes musikalske idéverden. Det er fine melodier, som tenderer til eldre musikkformer som barokk og middelaldermusikk, men arrangementene er gjort slik at de ligger godt inne i den moderne jazzen. Innimellom gis det god plass til at de enkelte musikerne kan komme med solier, noe denne gjengen musikere er ytterst gode til, særlig det å bidra med kreative og spennende innspill.
Jeg tror dette må være Kaja Drakslers beste bidrag til musikkhistorien til nå. Kanskje har det noe med at platen er innspilt live, den 28. og 29. september i De Bijloke i Gent i Belgia, og jeg formoder den er gjort i 2019 (selv om det ikke står årstall i coveret). Men aller helst har det å gjøre med Drakslers evne til å treffe kompositorisk, både i forhold til Frosts tekster og musikernes interessefelt innenfor musikken.
En plate som bør forefinnes i ethvert hjem med respekt for seg selv!
Jan Granlie
Kaja Draksler (p, kalimba, cowbells), Laura Polence (v), Björk Nielsdóttir (v), Ada Rave (ts, cl, mouth org(, Ab Baars (cl, ts, mouth or, v), George Dumitriu (vio, viola, mouth org), Lennart Heyndels (b, v), Onno Govaert (dr, perc, mouth org)