Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KARL IVAR REFSETH

«Unfolding»
TRAUMTON RECORDS, TRAUMTON 4717

Vibrafonisten Karl Ivar Refseth er nok en av de fø som er oppvokst på Brøttum, sør for Lillehammer, som har blitt jazzmusiker av et visst format. Han er bosatt i Berlin, med den perfekte plassering for å komme seg rundt i Europa med sin musikk. Men etter min mening, er han altfor sjelden å høre i hjemlandet (med både Dølajazz og Anjazz kun noen steinkast unna, burde det være mulig å dra den lokale «mester» hjem en gang iblant for litt kreativ musisering. Så kunne de sende han på en aldri så liten signingsferd rundt i landet (og gjerne også nabolandene).

Unfolding får vi høre Refseth alene med sin vibrafon i 14 komposisjoner/improvisasjoner, hvor han har skrevet 13, mens den siste er Charles Albert Tindleys «We Shall Overcome». Siden platen kom «drivende» med postmannen rett etter at landet har startet nedtellingen til jul, og adventstiden er over oss, så fikk jeg en slags god julefølelse da jeg satte på platen første gang. Refseth skriver usedvanlig fine og lyriske melodier, som passer perfekt til den stressende tiden før jul. Og i motsetning til en del andre vibrafonister, tar han det helt rolig og nedpå i spillet, og har ingen idé om å vise hvor fort han kan spille. Her flytter alt i stedet usedvanlig vakkert av gårde. Men ikke hele veien. I sjettesporet, «Laura and Steve» tenderer det til litt energiutladninger i starten, men etter hvert plasserer også denne låten seg i det lyriske og vakre. Innimellom benytter han seg av bue med tangentene, nor som nesten gir en orgelfølelse (hør på femtesporet «Castle in the Clouds»).

Refseth er god til å benytte seg av mange muligheter vibrafonen tilbyr. Både som et slags perkusjonsinstrument, overdubbinger og andre kreative elementer som gjør at lydbildet blir variert og fint. Og når han avslutter med en kort versjon av «We Shall Overcome», så har han tatt oss med på en rundtur i hans musikalske verden som gjør godt.

Velkommen hjem, Karl Ivar! For dette vil vi høre på hjemmebane.

Jan Granlie

Karl Ivar Refseth (vibraphone)