Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KASPER TRANBERG

«Suite Dilation»
ILK MUSIC, ILK300CD

Den danske trompeteren Kasper Tranberg, har lenge vært en av favorittene her på salt peanuts*. Han er en kameleon innenfor jazzen, og kan nesten plasseres i hvilken som helst jazzikalsk sammenheng og det fungerer strålende hver gang. Og at han er en jazzikalsk kameleon, beviser han med all tydelighet ved gjennomføringen av dette soloalbumet. Det er del tre av en triologi, som startet innspillingen «Strawboss», hvor han samarbeidet med Tony Malaby (ss, ts), Pandelis Karayorgis (p), Adam Pultz Melbye (b), Nils Davidsen (c, b), Yasuhiro Yoshigaki (dr) – anmeldelse kan du lese HER, før det fortsatte med «Terzet» på trio med bassisten og cellisten Nils Bo Davidsen og trommeslageren Frands Rifbjerg, – anmeldelse av deres plate, kan du lese HER, før han nå avslutter triologien solo.

Det spesielle med denne triologien, er at låtene er de samme på de tre albumene, men i veldig forskjellig innpakning. Så kan man sammenligne hvilke versjoner man liker best. Dette har vært et spennende prosjekt fra Tranberg, hvor han presenterer fire komposisjoner i tre vidt forskjellige konsepter, fra sekstett til solo, og hvor låtene får forskjellig lengde, temperatur og stemning. Så egentlig bør den som virkelig vil sette seg inn i Tranbergs måte å jobbe på, skaffe seg alle tre platene.

Det blir selvfølgelig noe helt spesielt og spille seg gjennom de tre platene, og avslutte med soloplaten, som i likhet med de andre platene, inneholder låtene, «Antenna», «Dilation», «Shadow» og «Cobra». Tre av låtene er komponert av Tranberg, mens «Cobra» er gjort av den japanske gitaristen Takayki Kató.

Egentlig bør alle som akter å lytte til denne platen ha de andre to for hånden. Og gjerne spille en og en låt i de tre versjonene, for de er svært forskjellige, selv om titlene er de samme, og låtene er gjenkjennbare.

Og det spesielle med denne tredjeplaten er, at man kan konsentrere seg om Tranbergs trompetspill, og det alene. For denne trompeteren er en musiker man bare skal følge med på. Han viser en fremragende teknikk gjennom alle de fire sporene. Og hans kreativitet er formidabel. Og selv om denne platen kun varer i i underkant av 27 minutter, er hvert sekund en opplevelse i kreativt og spennende trompetspill.

For den som selv sysler med trompetspill, enten hjemme i «lukkede rom», i skolesituasjon eller som profesjonell, er dette et studium i fint og kreativt trompetspill. Og lyden på opptaket, styrt av Henrik Holst Hansen, er perfekt hele veien.

En perle av en soloplate, som bør finne veien, sammen med de to første i trilogien, til ethvert hjem med respekt for seg selv. For dette er kunst av høyeste klasse!

Jan Granlie

Kasper Tranberg (tp, cor)

Skriv et svar