Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KASPER TRANBERG

«Terzet»
ILK282CD

Den danske trompeteren Kasper Tranberg, er en av de vi setter høyest blant de nålevende trompetere, her på salt-peanuts.eu. I alle fall er «halvdansker»-avdelingen i redaksjonen svært begeistret for hans spill. Han er en musiker som kan sitte i Tivoli-orkesteret ene dagen og spille freejazz i 5e dagen etter, og i mellom disse oppdragene kan han levere strålende spill med nesten hvem eller hva det skal være.

I sin trio har han med to andre av våre favoritter, nemlig bassisten og cellisten Nils «Bosse» Davidsen, som mange vil kjenne fra Carsten Dahls kvartettprosjekt, og nå framover Dahls Trinity-trio, eller i duo med pianisten Simon Toldam, trommeslageren Frands Rifbjerg, som dro avgårde med årets jazzinnspilling under Danish Music Awards Jazz for kort tid siden, for platen «Songs and Melodies, og en rekke soloprosjekter og andre oppegående prosjekter.

All musikken på platen, med unntak av tredjesporet, «Shadow», som er skrevet av Takayuki Kato, er gjort av Tranberg, og jeg føler at hans forhold til den japanske musikken er sterk i alle sporene vi får servert. Ikke at han forsøker å være japansk, men det er noe med tilnærmingen og spillet, særlig der hvor Davidsen spiller cello, som gjør musikken en smule asiatisk.

Musikken er hele veien nedpå, selv om man ikke kan kalle det et ballade-album. Tranbergs klare og fine tone i både kornetten, trompeten og flugelhornet er vakker, og hans kreativitet i improvisasjonene er nærmest fullkomne. Davidsens bass- og cellospill er hele veien lyttende, og der hvor han gjør solier, føyer han seg fint inn i helheten, uten å skulle bevise hvor dyktig han er. Hør for eksempel på hans solo på tredjesporet «Shadow». En mer ettertenksom solo skal man lete etter! Det er mye Charlie Haden her, men hele veien den helt personlige «Bosse». Og bak kommenterer Rifbjerg med fint trommespill. Han er også en slags kameleon i den danske jazzen, og kan spille swing og mainstream med Jesper Thilo i ene øyeblikket, og frittgående jazz med Tranberg i neste.

Og det er også kanskje det som gjør disse musikerne så bra. De tre kjenner hele jazzhistorien, og kan tilpasse seg et hvert «vær- og føreforhold» med den største overbevisning.

Vi får fire relativt lange strekk, over nesten 45 minutter, og selv om musikken er nedpå stort sett hele veien, blir den aldri kjedelig. Vi møter tre musikere som virkelig kan kunsten å kommunisere. Både Davidsen og Rifbjerg kjenner stoffet godt, og jeg synes de får Tranbergs ideer godt fram på denne innspillingen. Jeg har hørt trioen live i 5e flere ganger, og jeg har lenge gått og ventet på at platen skulle komme ut. Nå er den her, og det er bare å gå til innkjøp. For dette er nydelig musikk fra start til mål!

Anbefales sterkt for den med åpne ører!

Jan Granlie

Kasper Tranberg (cor, tp, flh), Nils Davidsen (c, b), Frands Rifbjerg (dr)

[amazon_link asins=’B07HHKG4L5′ template=’salt-peanuts-amazon-link-NO’ store=’salt-peanuts-21′ marketplace=’UK’ link_id=’e7a2dda3-ecbb-11e8-8d3d-7b06ff466e18′]

Skriv et svar