Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LITTLE NORTH

«Finding Seagulls»
APRIL RECORDS, APR083CD

Den danske trioen Little North har tidligere kommet med to plateutgivelser som trio. Den forrige utgivelsen, «Little North», som også på April Records, kom i 2020, og anmeldelsen av den kan du lese HER.

Trioen består av pianisten Benjamin Nørholm Jacobsen, bassisten Martin Brunbjerg Rasmussen og trommeslageren Lasse Jacobsen, som også spiller pianosolo på åpningssporet, «Two on Three». I tillegg har de invitert med cellisten Anna Rebekka Ross på ett spor.

I Danmark har man faktisk ikke så mange pianotrioer som legger seg på den typiske skandinaviske måten å gjøre jazz på. Når svenske Esbjörn Svennson Trio (e.s.t.) slo gjennom for en del år siden, var det en slags sensasjon innenfor den europeiske jazzen. De klarte å få yngre musikere til å lytte til en pianotrio som tok musikken til de gamle helter, som Bill Evans et godt stykke videre, og ble store stjerner rundt om i verden. I Norge dukket Tord Gustavsen og Helge Lien opp, med sine «fornorskede» varianter av den skandinaviske triomusikken, og begge gjorde stor suksess utenfor landegrensene med sin musikk.

Felles for disse var, og er, at de har det lyriske inne, samtidig som der rytmiske er en viktig bestanddel i det de fremfører.

Og denne «tradisjonen» er noe Little North tar med seg inn i den danske jazzen. Alle komposisjonene er laget av de tre musikerne, og alt er innspilt på Musikkonservatoriet i Københavns studio 3, i november 2019.

Vi får 11 komposisjoner, som umiddelbart trekker oss inn i det landskapet de forannevnte har befunnet seg i i mange år. Lyrisk og vakker triomusikk, fremført av tre dyktige musikere som har funnet en felles plattform for sin musikk som bør falle i smak hos det danske og nordiske publikum, for ikke å snakke om det europeiske. For det er sørover og over grensen til Tyskland og videre sørover, at dette er musikk som virkelig «går hjem».

Nørholm Jacobsens pianospill er lyrisk og fint, Brunbjerg Rasmussen spiller distinkt bass og er på plass hele veien og Jacobsens trommespill er løst og deilig, og nesten som vi har hørt Jon Christensen gjennom mange år. Men aller mest er det arven etter e.s.t. som ligger og vaker i bakhodet mens jeg spiller gjennom platen.

Vi får fine komposisjoner, hvor de tre aldri stresser, men tar seg tid til å utvikle et nydelig lydbilde, hvor pianoet hele ve4ien står i sentrum i komposisjonene, og vi får deilig spill fra alle tre musikerne. Og bidraget fra Ross i den lyriske «Anna» passer perfekt inn i helheten. Favoritter? Det tror jeg må bli den rytmisk kompliserte «Invoke», en låt som skiller seg litt ut fra de andre på en svært positiv måte.

En plate som bør få mye oppmerksomhet.

Jan Granlie

Benjamin Nørholm Jacobsen (p), Martin Brunbjerg Rasmussen (b) Lasse Jacobsen (dr, p), Anna Rebekka Ross (c)

Skriv et svar