Trommeslageren Lucas Niggli er en av de mest spennende jazzmusikerne i Sveits, Han er født i Kamerun, men har bodd mesteparten av livet i Sveits, hvor han hart samarbeidet både med sine beste landsmenn og internasjonale jazznavn på høyt nivå.
Nå er han ute med sin tentett, bestående av vokalisten Joana Maria Aderi, som også trakterer elektronikk, tenorsaksofonisten Silke Strahl, fløytisten Marina Tantanozi, som også er innom elektronikken, fiolinisten Helena Winkelman, accordionisten Tizia Zimmermann, Dominik Blum på hammond-orgel, Marc Unternährer på tuba, Christian Weber på bass, og Peter Conradin Zumthor på trommer og celesta. Selv trakterer Niggli trommer og melodica i tillegg til at han har laget de åtte komposisjonene.
Med Sound Of Serendipity Tentet, har Lucas Niggli, samlet noen av de mest spennende musikerne fra den lokale jazz- og improvisasjonsscenen. Og resultatet er både originalt og spennende. Jeg føler at Niggli med dette ensemblet har flyttet oppmerksomheten litt fra fjellandskapet i Sveits og sørover på kloden til fødelandet Kamerun og områdene rundt, som han immplementerer inn et friskt og fritt, musikalsk landskap som man ikke hører så veldig ofte nå om dagen.
Prosjektet er laget på den måten at Niggli har skrevet ut 40 musikalske ideer, som han har gitt musikerne på 40 kort. Så er det for musikerne å spille de rette kortene, omtrent som i poker eller andre kortspill. Det gjelder hele tiden å velge det rette kortet, så man ikke «kommer på kant med» resten av ensemblet. Og med en ytterst kompetent gjeng av musikere, eller gode kortspillere, blir dette et spennende prosjekt som, på plate, aldri blir kjedelig eller at noen spiller ut feil kort.
Musikken er ikke afrikansk, men det er elementer fra Afrika i det de fremfører. Og det er komposisjonene, som åpner opp for at den enkelte musiker kan få relativt fritt spillerom i soliene sine, samtidig som det er en relativt fast basis og grunnlag i de enkelte komposisjonene som veksler i stemning. Og hvor Niggli styrer «skuta» med myndig hånd. I og med at kortene ikke «henger sammen» musikalsk, men går i mange retninger, blir musikken også variert og den enkelte musiker kan komme med innspill hvor stemningen endres en hel del.
Og med Nigglis distinkte trommespill, dras musikken i en rekke retninger, fra fri frie, via sekvenser med afrikansk tilnærming og noen rolige mellomspill til noen sekvenser med vokalen i front, som er medrivende og fine.
Jeg ser for meg dette som et tydelig konsertprosjekt, som Niggli bør få slippe til med på en rekke jazzfestivaler framover. For dette er musikk man aller helst skal oppleve i en tett konsertsituasjon. Et ytterst spennende og fint prosjekt jeg håper å få mulighet til å oppleve i konsertsituasjon en gang.
Jan Granlie
Lucas Niggli (drums, melodica), Joana Maria Aderi (voice, electronics), Dominik Blum (hammond organ), Silke Strahl (tenor saxophone), Marc Unternährer (tuba), Marina Tantanozi (flute, electronics), Christian Weber (double bass), Helena Winkelman (violin), Peter Conradin Zumthor (drums, celesta), Tizia Zimmermann (accordion)