Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

NICOLE RAMPERSAUD

«Saudade»
ANSIBLE EDITIONS, 008

Trompetisten, komponisten og improvisatoren Nicole Rampersaud holder til i Toronto, og har en særpreget stemme i trompeten, som er innom en rekke musikalske tradisjoner.Hennes mangeårige lytting og grenseløse nysgjerrighet har gjort henne til en internasjonalt ettertraktet samarbeidspartner gjennom flere musikalske miljøer.Hennes allsidighet har ført til samarbeid med mange av de ledende musikerne innenfor den improviserte musikken, så som Anthony Braxton, Joe Morris, Ra-kalam Bob Moses, Sandro Perri og mange flere.Hun oppsøker og skaper rom for å jobbe med en mangfoldig og ekspanderende gruppe musikere som et middel til å utforske og pleie nye forbindelser mellom kreative prosjekter.

Siden 2008 har Nicole bygget opp en katalog over solokomposisjoner som utfordrer trompetens muligheter.

Og på Saudade, får vi 11 eksperimentelle og ytterst originale «strekk» hvor det høres ut som det er flere trompetere involvert, men hvor alt er gjort av Rampersaud. Og det blir en ytterst original samling av låter. Trompeten brukes som rytmeinstrument, bass, electronica og som «vanlig» trompet. Og resultatet blir helt annerledes enn vi har hørt noen spille trompet før.

Riktignok bruker hun trompeten slik de fleste andre trompetere også gjør det, men hennes teknikk og kreativitet, gir spillet et særpreg som man sjelden eller aldri har hørt tidligere. «Strekkene» er relativt korte, og hun sender ut meldinger i de relativt korte «strekkene» som er fascinerende, kraftige og energiske. Det er ingen tvil om at vi her har å gjøre med en nyskapende musiker. Hun drar den «nye» jazzen enda noen steg framover, og spår jeg rett, så vil vi få høre mye til Nicole Rampersaud i årene som kommer.

Og hennes evne til å kombinere trompeten med elektronikken, og legge flere trompeter på hverandre, gjør dette til en spennende improvisasjonsplate hvor det kreative hele veien styres av en person.

Jan Granlie

Nicole Rampersaud (trumpet, loops, samples, electronic)