Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PER MØLLEHØJ / RICHARD ANDERSSON / JORGE ROSSY

«Inviting»
HOBBY HORSE RECORDS

Den færøyiske bassisten Richard Andersson, har vi skrytt av tidligere her på salt peanuts*, blant annet for hans soloinnspilling, «U-Synlig», som kom tidligere i år (anmeldelse kan du lese HER). Gitaristen Per Møllehøj er en av Danmarks mest undervurderte gitarister, etter min smak, noe vi har merket oss både på konserter og plateinnspillinger med Birgitte Soojin i duoen Pergitte, med bassisten Thommy Andersson og kornettisten Kirk Knuffke på innspillingen «’S Wonderful» (anmeldt HER), og på utgivelsen «Unikorn» i eget navn, som er anmeldt HER. Trommeslageren Jorge Rossy kommer fra Spania, og har de senere årene markert seg i Brad Mehldau Trio, med Chris Cheek, Avishai Cohen, Paquito D’Rivera, Ethan Iverson, Mark Turner, og på gitaristen Jacob Bro og trompeteren Arve Henriksens ECM-utgivelse «Uma Elmo» som kom i fjor.

I juli 2021 satte de tre hverandre stevne i Village Recording i Vanløse utenfor København, for å lage et gitaralbum med mer eller mindre kjente standarder, pluss ett par komposisjoner av Andersson pluss ett par gjort av Møllehøj. Og for venner av god be bop-gitar er dette en perle!

De starter med Harry Warrens «You are my everything», og før de runder av med Henry Mancinis «Moon River», har vi fått et knippe svært gitarvennlige komposisjoner som de tre tolker på fremragende måte.

Møllehøj er, som nevnt over, en strålende gitarist. Han er avslappet og cool i sitt spill, og er teknisk brilliant i sitt spill. Han gjør vel gjennomtenkte og fine solier, og virker som han har total kontroll på den musikken som fremføres. Og selv om han er en fremragende tekniker, prøver han aldri å fremheve seg selv med frapperende spill, men er lyttende til de andre i trioen, og er med på å lage en solid enhet av musikken, i stedet for å vise «muskler» slik mange gitarister ville ha gjort.

Richard Andersson er en strålende bassist. Og i hans egne komposisjoner, «Uganda Blues» og «Homage to the giants» viser han også sin evne til å lage gode melodier, samtidig som han spiller akkurat det han skal der bak. Og med Jorge Rossy på laget, som er den som pisker de andre framover gjennom hele platen, får vi også høre han i et litt ukjent landskap, hvor man kan høre at han trives godt.

Og selv om ikke alle låtene i utgangspunktet er gitarlåter, så som pianisten Elmo Hopes «Eyes so beautiful as yurs», George Sherings «Conception» og saksofonisten Sam Rivers «Cyclic episode», så gjør trioen dem om til sine egne låter, og fremfører dem på utmerket måte.

Dette er blitt en ytterst behagelig innspilling, som kan nytes en sen kveld mens sola er på vei ned og det er tid for det femte glasset med rødt fra de sydlige landskap i Frankrike. Og med avslutningen «Moon River» er det bare å tylle seg inn i et pledd og nyte den fine stemningen fra Thomas Vangs studio i Vanløse. Nydelig!

Jan Granlie

Per Møllehøj (g), Richard Andersson (b), Jorge Rossy (dr)

Skriv et svar