Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SAVINA YANNATOU & JOANA SÁ

«Ways of notseeing»
CLEAN FEED, CF653CD

Den greske vokalisten Savina Yannatou (Σαβίνα Γιαννάτου), utga sin første plate i 1980, og har fram til denne duoplaten utgitt en rekke eksperimentelle plater i hjemlandet, pluss et samarbeid med Primavera en Salonico på platen «Songs of Thessaloniki» på ECM. Etter å ha tatt klassiske gitartimer og deltatt i barnekoret til Yannis Nousias i noen år, studerte hun sang med Gogo Georgilopoulou og Spiros Sakkas i Athen, og tok senere videreutdanning på Guildhall School of Music and Drama i London.

I 1979 begynte hun å jobbe som profesjonell og deltok to år senere i innspillingen av det kritikerroste albumet «Εδώ Λιλιπούπολη» («Lilipoupolis Here» – «Vi får en radiosending fra Lilipoupolis»). Etter det tok karrieren fart og hun har siden gitt ut mange album, i samarbeid med, i hovedsak, greske komponister.

På midten av 1990-tallet slo hun seg sammen med utvalgte jazz- og tradisjonsmusikere som dannet et bandet Primavera en Salonico, som startet med å tolke sefardiske sanger og musikk fra middelhavsområdet. Men senere utvidet de settlisten til også å inneholde musikk fra andre deler av verden. Gradvis har hun utvidet vokalteknikkene til å omfatte strupesang, glossolalia (tungetale) og ululasjoner (en lang, vaklende, high-pitched vokallyd som ligner et slags hyl. Den produseres ved å avgi en høy «lyd» ledsaget av en rask frem og tilbake bevegelse av tungen og drøvelen) og flere andre teknikker. Hoveddelen av repertoaret hennes består allikevel hovedsakelig av gresk musikk, selv om hun også er med i et ensemble som tolket tidligmusikk (Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής), har hun alltid vist stor interesse for å utforske freejazz og avantgardemusikk. Denne utforskningen har ført henne til samarbeid med musikere som Barry Guy, Peter Kowald, Floros Floridis, Günther Pitscheider, Gerald Preinfalk fra bandet BPM, Ken Vandermark, Sussan Deyhim, Damo Suzuki fra krautrock. gruppen Can, og Kiya Tabassian fra Ensemblet Konstantinopel.

Joana Sá er Født i Lisboa i 1979, og arbeider som pianist, komponist og improvisator innen ny musikk og moderne klassisk musikk. Hun gjennomfører nå et doktorgradsprogram i musikk (performance) ved University of Aveiro, som en FCT (Fundação para Ciência e Tecnologia)-stipendiat. Hun har en lavere grad i piano, etter å ha studert under Caio Pagano og Paulo Álvares, i Lisboa, Paris, Castelo Branco og Köln. Hun mottok et INOV-ART-stipend i 2009, og fikk i 2010 hederlig omtale fra Ernesto de Sousa-stipendprogrammet. Hun er spesielt interessert i å innlemme andre og særegne effekter og kunstneriske uttrykk i verkene sine, og hennes første soloverk, «Through this looking glass», laget av filmskaperen og filmfotografn Daniel Costa Neves, ble utgitt som DVD og CD av det tyske selskapet Blinker – Marke für Rezentes i 2011.

På det samarbeidet vi møter på denne Clean Feed-utgivelsen får vi sju sekvenser hvor vokalen er hovedingrediens, men som ikke ville blitt like spennende uten Sás piano-arbeid, som innbefatter vanlig piano, preparert piano og diverse «rekvisitter».

De to befinner seg inne i en musikalsk verden som man ikke ville blitt overrasket over at man hadde fått høre i Koncertkirken eller på Klub Primi i København, eller Hærverk i Oslo. Dette er totalt improvisert musikk fra to musikere som tydeligvis er enige om hvor de vil musikalsk, og som beveger seg i et landskap hvor vi finner en rekke kvinnelige vokalister nå om dagen. Jeg føler det er inspirasjoner fra for eksempel Meredith Monk, og vi hører mye som kan minne om danske Randi Pontoppidan, norske Sidsel Endresen og artister over i det moderne, og relativt frie operauttrykket i vokalen, med små innslag som nesten kunne gått inn i en Berlinsk kjellercabaret, mens Sá hele veien understøtter vokalen på en perfekt måte.

Og selv om jeg ikke forstår ett eneste ord av hva som blir fremført vokalt (mye fremføres dessuten nærmest ordløst), eller på Yannatous «eget» språk, føler jeg at det er en helhet og en fin framdrift i det vi får høre, at de sju sekvensene hører sammen og at de to kommuniserer på en fin måte.

En spennende plate, med to musikere jeg gjerne hører på konsert.

Jan Granlie

Savina Yannatou (v), Joana Sá (p, semi-prep.p, props)

Skriv et svar