Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SPACE QUARTET

«Freedom Of Tomorrow»
CLEAN FEED, CF597CD

Portugisiske Space Quartet, har de som følger salt peanuts* nøye, sannsynligvis lest om tidligere i anmeldelsene av platene «Under The Sun» på Noise Precision Library fra 2012 (anmeldt HER), og/eller anmeldelsen av «Directions» på Clean Feed også fra 2021 (anmeldt HER). De fire musikerne i bandet, Rafael Toral på akustisk og elektronisk feedback, amplifier og direction, Hugo Autunes på bass, Nuno Morão på trommer og perkusjon og Nuno Torres på altsaksofon og elektroniske instrumenter har, etter hvert, utviklet en helt egen og særegen musikk som både er original og spennende..

Toral, som regnes som lederen for bandet, er en av Portugals ledende utøvere på elektronikk, som vår medarbeider Eyal Hareuveni, har sammenlignet med både Sun Ra og Steve Roach.

Innspillingene er gjort i Casa das Artes Bissaya Barreto i Combraden 5. oktober 2019 og på Alice i København den 13. november samme år. De fleste av de fem låtene er gjort av bandet i fellesskap, mens fjerdesporet «Generation» er gjort av Toral.

Jeg må si det er en skam at jeg ikke kjente min besøkelsestid, og møtt6e opp i Alice på Nørrebro i København den 13. november 2019, da de sto på plakaten i klubben – for det har ikke vært altfor mange jazzkonserter å lytte til i den klubben etter at de flyttet fra Niels Hemmingsensgade og skiftet navn fra Jazzhouse til Alice oppe på Nørrebro.

For dette er frittgående musikk av svært høy kvalitet. Og selv om mye av musikken kan relateres til en del av den musikken Sun Ra gjorde, når han ikke sto på scenen med sine større band. Det er «space music», som fører oss ut i fremmede galakser og gir oss følelse av å være helt andre steder enn blant fjellene på Voss, eller andre steder i det jordiske.

De fire musikerne kommuniserer fint, musikken er fri og freidig, selv om det er en styring på det som gjøres, og at det er Toral som er den som leder bandet framover som kaptein på romskipet, og når de avslutter med «Landing in Copenhagen», så er det nok ikke det portugisiske flyselskapet TAP de ankommer med, men deres eget romskip som landet pent i bakhaven i Nørre Allé 7 på Nørrebro. For den avsluttende komposisjonen er «space music» med Toral som den førende musikeren, som selv om den ikke gir meg hjemlengsel til København, tar oss med inn i et musikalsk univers vi hører altfor lite.

De fire musikerne er ytterst dyktige på hver sitt instrument, og særlig liker jeg bass- og trommespillet, som understøtter Torals elektronikk på en god måte, samtidig som jeg synes Torres altsaksofonspill fungerer svært godt i sammenhengen.

Jan Granlie

Rafael Toral (acc – elec. Feedback, amplifier, dir), Hugo Autunes (b), Nuno Morão (dr, perc), Nuno Torres (as, elec.instr.)

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.