Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SPACE QUARTET

«Directions»
CLEAN FEED, CF568CD

Den portugisiske kvartetten Space Quartet begynner snart å bli veteraner på den hjemlige jazzscenen. De har tidligere utgitt ett par plater, og deres innspilling fra tidligere i år, «Under the Sun», ble i vår anmeldt på salt peanuts*, og anmeldelsen gjort av Eyal Hareuveni, kan du lese HER.

Lederen for kvartetten er Rafael Toral, som er en av landetsledende utøvere på elektronikk, og tar på denne innspillingen seg av akustisk og elektronisk feedback (!), men Hugo Antunesd spiller bass, Nuno Morãd spiller trommer og perkusjon, og Nuno Torres bidrar på altsaksofon og elektronikk.

Vi får servert seks relativt fritt improviserte «strekk», som alle fire står ansvarlig for. Og fra starten med «Directions» får jeg en følelse av å sveve. Sveve et godt stykke over menneskene, byene og alt ståket som utspiller seg der nede, kanskje som en som flyr paraglider eller hopper i fallskjerm, en følelse jeg bare kan tenke og slett ikke utføre i det riktige livet. Og det er elektronikken som «leder an», over et relativt heftig bass- og trommebidrag.

Det finnes noen band der ute, og kanskje særlig her i Danmark, som har fått stor suksess med å lage en slags «lounge»-musikk som kan passe inn på hippe sjenkesteder hvor man fører dannede samtaler om forskjellige kaffetyper, spennende og farverike drinker og livet sett fra dypt filosofiske standpunkter.

Og musikken til Space Quartet kunne, med en del tilpasninger passet inn et slikt sted. Men det er før den kreative saksofonisten Nuno Torres entrer podiet med ytterst kreativt og spennende, frittgående spill. Og da våkner også Toral fra sin behagelige cafépossisjon, og derfra og ut synes jeg de fire portugiserne leverer utsøkt, moderne improvisasjonskunst, som passer mye bedre for de fire musikerne enn å sitte på café.

De seks sporene utforsker elektronikken på en spennende måte, og Torals skustiske og elektroniske «feedback» er noe helt annet enn hva jeg forbinder med feedback, som stort sett får fortgang i tinitus og andre ting i kroppen som ikke er bra for sjelen. Og sammen med Torres fine altsaksofonspill, Antunes lette og fine bass-spill (hør bare på hans bass-solo i tedjesporet «Southern grooves») og Morãos lek med trommer og perkusjon, gjør dette til en fin plate, som både er utfordrende, behagelig og kreativ.

Anbefales»

Jan Granlie

Rafael Toral (acc. And elec. Feedback), Hugo Antunes (b), Numo Morão (dr, perc), Nuno Torres (as, elec)

Skriv et svar