Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BAARS / KNEER / ELGART

«Live at Konfrontation Nickelsdorf 2012»
EVIL RABBIT 22

Den nederlandske saksofonisten og klarinettisten Ab Baars er en av de ledende musikerne i landet, med blant annet fast plass i Instant Composers Orchestra. Han spiller også ofte med sin bedre halvdel, fiolinisten Ig Henneman og i en rekke mer eller mindre spontane sammenhenger i hjemlandet og ellers i Europa. Bassisten Meinrad Kneer har ikke like omfattende CV å slå i bordet med, men han har vært å høre med folk som Han Bennink, Fred Frith, Tobias Delius, Tristan Honsinger, Tone Oxley og andre frittgående musikere i det europeiske frijazzlandskapet, mens trommeslageren Bill Elgart , fra Massachusetts i USA, har bakgrunn fra innspillinger og konserter med blant andre Paul Bley, Kenny Wheeler og andre.

Her møtes de tre på konsert under festivalen i Nickelsdorf i Østerrike i 2012. En festival som nesten er en hellig gral for de fritt improviserende musikerne i Europa, og deres «blodfans». En slags hippiefestival i enkle former, og med noe av det tøffeste som er å oppdrive av frittimproviserende musikk på programmet.

Vi får seks låter, delt inn i «Nickeldorf Suite #1», «Nickelsdorf Suite #2» og «Nickelsdorf Fantasia». Alt fritt improvisert, med tre musikere som komuniserer nærmest perfekt gjennom de seks strekkene.

Ab Baars er den førende «solisten», men ikke på en måte som om at han styrer hva som skal skje. Det er Kneer like delaktig i, mens Elgart er den som «spriter» det hele opp med fritt og løst trommespill, ikke ulikt Jon Christensen i sine velmaktsdager, faktisk.

Baars spiller fint og litt post-Coltranesk tenorsaksofon, mens han i stor grad er sin egen herre på klarinett, og, ikke minst, på det japanske fløytelignende instrumentet shakuhachi. Kneer følger han hele veien til målstreken, både med og uten bue, med stor og intens energi og han leverer noen flotte solier på veien mot mål.

Plateselskapet Evil Rabbit, har de senere årene gitt ut en rekke fine plater i det fritt improviserte landskapet, gjerne med mindre sammensetninger, slik som denne trioen. Og denne konserten fra Nickelsdorf tror jeg må være en av de mest vellykkede innspillinger i selskapets katalog til nå.

Jan Granlie

Ab Baars (ts, cl, shakuhachi), Meinrad Kneer (b), Bill Elgart (dr)

Skriv et svar