Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HAMAR TRIO

«Yesterday is Here»
CLEAN FEED CF501CD

Så er vi over i et nytt år, og vi starter like godt opp med en plate med en trio som har fått navn etter min fødeby. Hamar Trio består av den norske klarinettisten og saksofonisten Klaus Ellerhusen Holm, bassisten Hernãni Faustino og trommeslageren og perkusjonisten Nuno Morão, innspilt i Salão Brazil i Coimbra i november 2016.

Ellerhusen Holm kjenner mange fra flere konstellasjoner, blant annet med trioen Honest John, Ballrogg og med Paal Nilssen-Love Large Unit. Han er en nesten unik tekniker på instrumentet, og leverer alltid originale vrier i sitt spill både på klarinett og saksofon.

Faustino startet sin karriere4 som bassist i rockeband, men har etter hvert glidd over i jazzen, og er i dag en av de sterkeste bass-stemmene innenfor den Portugisiske jazzen, blant annet i samarbeid med saksofonisten Rodrigo Amado, mens Nuno Morão, også fra Portugal, har spilt og spiller med en rekke band i hjemlandet innenfor den friere delen av jazzen.

Sammen har de laget en ettertenksom plate i det frie landskapet. Vi får fire spor, hvor alt er «kommet på» der og da. En kunst det bare er å beundre at noen får til å fungere. Her «snakker» de sammen på dannet vis, noe annet hadde vel egentlig forundret meg så lenge Ellerhusen Holm deltar i samtalen. De lar alle de tre stemmene slippe til, og vi unngår de opphetede og heftige diskusjonene hvor alle skal snakke i munnen på hverandre. Og der de gjør det, er det med respekt for hverandre og man lar alle snakke ut.

Musikken er fabulerende og innimellom litt svevende, med Ellerhusen Holm som «møteleder» og den som i flere av sporene kommer med ideene og hvilken retning «samtalen» skal ta. Og om han spiller klarinett eller altsaksofon, oppfører han seg som en dannet mann. Han leder an, men lar hele tiden Faistino og Morão få komme med sine oppfatninger.

«Yesterday is Here» er derfor blitt nærmest «et mønsterbruk» innenfor fritt improvisert musikk, hvor det de framfører nesten kan regnes inn under kammerjazzen, og hadde Jimmy Giuffre levd i dag, har jeg en mistanke om at det er i dette musikalske landskapet han hadde befunnet seg.

En plate det er deilig å åpne det nye året med, og et godt alternativ til nyttårskonserten fra Wien og hopprennet fra Garmish Partenkirchen.

Jan Granlie

Klaus Ellerhusen Holm (cl, s), Hernãni Faustino (b), Nuno Morão (dr, perc)

[amazon_link asins=’B07KBBDYN3′ template=’salt-peanuts-amazon-link-NO’ store=’salt-peanuts-21′ marketplace=’UK’ link_id=’b5b95c73-02b9-11e9-a734-1581a0f130c5′]

Skriv et svar