Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JESPER THORN

«Big Bodies Of Water»
MOVEABLE RECORDS 003

Jesper Thorn er en Københavnbasert bassist og cellist. Han kommer opprinnelig fra Dragør, et ikke altfor musikalsk aktivt lite sted, og han vokste opp i en familie uten piano og en svært liten platesamling.

Men likevel valgte unge Jesper å satse på musikken. Han har gått på Rytmisk konservatorium i København, og har studert i New York med Ralph Alessi, Mark Helias, John Hébert, Ben Monder og Eric McPherson. Han har også studert med Anders Jormin, Arild Andersen, Jesper Bodilsen og Klavs Hovman, og han har spilt med en rekke av Danmarks ledende jazzmusikere. I tillegg spiller han relativt fast med August Rosenbaum Trio, Reverse (som nettopp har gjort turné med Ralph Alessi) og vokalisten Sidsel Storm.

På «Big Bodies Of Water», samarbeider han med den sveitsiske pianisten Marc Méan (som bor i København), den svenske trompeteren/flugelhornisten Tobias Wiklund og danske Mads Emil Nielsen på elektronikk.

All musikken, unntatt låta «Raindeer» (som er gjort av Méan), er komponert av bassisten og cellisten, og innspillingen er gjort i The Village i Vanløse i utkanten av København.

Og det er bare å innrømme det med en gang: Det er sjelden jeg er blitt overrasket over en plate som denne.

Fra start til mål er dette nesten usigelig lyrisk og vakkert. Pianisten Marc Méan spiller neddempet og nesten klassisk (Debussy?), ikke som Tord Gustavsen, men lyrisk med en positiv tilnærming, på den måten at man kan høre at han trives med det han gjør. Flugelhornisten Tobias Wiklund kjenner vi fra flere improkonstellasjoner, pluss Maria Faust store prosjekt, men jeg kan ikke huske å ha hørt han spille så sårt og vakkert som her. Nydelig!

Mads Emil Nielsens elektronikk er med akkurat der det trengs, for å fargelegge det de andre leverer, og bak det hele ruver Jesper Thorns bass med en utrolig vakker lyd og myndighet.

«Big Bodies Of Water» er rett og slett blitt en perle av lyrisk jazz, som ikke blir kjedelig ett sekund, men som hele tiden utfordrer deg som lytter på en måte som gjør deg både glad og optimistisk.

Kanskje en av de vakreste platene som er kommet ut i Danmark til nå i 2016. Og jeg vil anbefale alle venner av lyrisk jazz, a la Chet Baker trio til å lytte til denne maktdemonstrasjonen av en plate. Vakkert!

Jan Granlie

Jesper Thorn (b, c), Tobias Wiklund (flh), Marc Méan (p), Mads Emil Nielsen (elec)

Skriv et svar