Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ORTER EPARG

«Orter Eparg»
ØRA FONOGRAM OF110

Den norske bassisten Dan Peter Sundland har bosatt seg i Berlin, og har de senere årene medvirket i en rekke musikalske prosjekter. På plate startet det vel med bandet Nina og deres «The Guesthouse», før bandet Esp, med barytonsaksofonisten John Pål Inderberg medvirket. Deretter kom det et par plater med Clara Haberkamp Trio og debutplaten til Arne Torvik, før hans første soloproduksjon, «Elevenette» kom i 2013. Deretter ga han ut plate med det Berlin-baserte bandet Home Strech, før denne nye trioen så dagens lys med sin første plate, selv om bandet har eksistert siden 2008, da Sundland var vikar på en jobb for Henrik Nørstebø i Lana Trio.

Med seg i trioen har han tatt med seg to av de mest kreative og spennende «unge», norske musikerne av i dag, pianisten Kjetil Jerve og trommeslageren Andreas Wildhagen. I tillegg bidrar Liz Kosack på synth på en av låtene.

Alle låtene er skrevet av Sundland, og det er spennende å høre hans spesielle og runde el-basslyd, som jeg bare kan huske å hørt Steve Swallow gjøre tidligere.

Komposisjonene er varierte og spennende, med mange rytmiske skifter og vendinger som er med på å gjøre musikken adskillig mer spennende enn mange pianotrioer som utgir plater i dag.

Pianist Kjetil Jerve kjenner vi godt blant annet fra bandet Lana Trio, og må regnes som en av de mest spennende pianistene på den norske banehalvdelen i dag. Han har det hele inne, både teknisk og idémessig, og han bidrar i høy grad til å gjøre «Orter Eparg» til en spennende plate.

Trommeslager Andreas Wildhagen er en av de som skal overta trommehegemoniet i Norge etter de som har passer 40 år. Han spiller fast med blant andre Paal Nilssen-Love Large Unit, og mye av den fandenivolskheten og kreativiteten fra dette bandet tar han med seg inn i Orter Eparg.

Vi får låter som skifter i stemning og lynne, hør bare på den tredelte suiten «Catapult Suite», som er en perle, eller den sprelske «Spring Is Just Around The Corner».

Disse tre musikerne har en stund vært oppe og vaket i den enorme underskogen av dyktige, norske, relativt unge musikere. Med denne innspillingen bør livet på «skyggesiden» være over, for dette er noe av det tøffeste som er kommet fra den yngre delen av den norske jazzen på flere år! Og coveret, hvor bildene er tatt av Liz Kosack, er like sprelske, lekene og morsomme som musikken.

Jan Granlie

Kjetil Jerve (p), Dan Peter Sundland (b), Andreas Wildhagen (dr)

Skriv et svar